Izvor: Luftika.rs, 02.Avg.2021, 22:41

Grčkom divljaju požari, evakuišu se sela, bukti deo Rodosa

Grčka vatrogasna služba izdala je danas naređenje da se evakuišu svi stanovnici sela na jugozapadu Peloponeza.
Evakuacija je potez iz predistrožnosti zbog požara koji gori u obližnjoj šumi, piše Katimerini.
Šest aviona sa vodom, 18 kamiona, 65 vatrogasaca i desetine dobrovoljaca pokušavaju da obuzdaju požar u regiji Mesenija.
Podsetimo, šumski požari koji su u subotu izbili na zapadnom Peloponezu prisilili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << grčke vlasti da evakuišu četiri sela, kao i turiste sa plaža. Vatra je izbila u planinskoj šumi, oko 30 km istočno od Patrasa, izjavio je ministar za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis, javlja AP a prenosi Tanjug.
Vatra se, potpomognuta jakim vetrom, spustila do mora. Stanovnicima četiri sela – dva na obali i dva u brdima – upućene su poruke da se evakuišu. Hrisohoidis je rekao da je 290 vatrogasaca uključeno u gašenje požara, sa osam aviona, sedam helikoptera i specijalnim brodom, kojim su evakuisani ljudi sa plaža.
Zbog požara je zatvoren put Atina-Patras, kao i most Rio-Antirio.
U poslednja 24 sata, u Grčkoj je izbilo 56 požara, čije gašenje otežavaju suvo vreme, talas vrućine i jaki vetrovi. Većina njih je pod kontrolom, rekao je ministar Hrisohoidis.

Zbog požara koji je u nedelju izbio na Rodosu, veći deo ovog grčkog ostrva ostao je bez struje. Požar preti i poznatoj Dolini leptira, vojnoj bazi Kalamona i selu Psintos, odakle su svi evakuisani.
Vatrogasci su pozvali i žitelje obližnjih sela i naselja da se takođe evakuišu, jer se vatra može brzo proširiti, prenosi portal Grik riporter.
Zbog požara došlo je do nestanka struje u većem delu ostrva, a u prekidu su i usluge mobilnih operatera, a neki žitelji prijavili su i da nemaju pijaće vode. Informacija o srpskim turistima na ovom ostrvu za sada nema.
U Grčkoj se tek očekuje vrhunac toplotnog talasa, sa temperaturama i do 46 stepeni, ali će sve do petka ostati oko 40 C.
Nove mere u Grčkoj! Ako niste vakcinisani ne možete u restoran i nema đuskanja

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Kod Atine izbio šumski požar, zatvoren autoput

Izvor: Danas, 03.Avg.2021, 16:31

Šumski požar izbio je danas 30 kilometara severno od Atine, saopštile su grčke vlasti i navele da je iz predostrožnosti zatvoren deo autoputa koji povezuje glavni grad sa severnim i južnim delom zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.