Izvor: Radio 021, 06.Sep.2019, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi u Srbiji jedini u Evropi gde se voda ne prečišćava

Širenje neprijatnih mirisa, koji mogu osetiti u nekim gradovima Srbije, moglo bi se sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem

Ovi mirisi nisu opasni po zdravlje, jer je reč o povlačenju mulja sa reka, koji je bogat organskom materija, zbog čega nastaju mirisne komponente koje se šire kroz vazduh i uzrokuju neprijatne pojave.

Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za N1 da se to delimično može sprečiti uvođenjem reda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u kanalizacioni sistem, jer te materije potiču često i od ilegalnih priključaka na kanalizacionu mrežu.

Delom bi se ipak to javljalo i dalje jer je materija od koje se šire mirisi i prirodnog porekla, dodao je. Zavod je svakako konstatovao da je vazduh dobrog kvaliteta sa zdravstvenog aspekta, jedino što je neprijatnog mirisa, kaže Šoštarić.

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić složila se da raspadanje organskog mulja, nije nešto što može da ugrozi zdravlje.

Naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje ne radi sem u oko pet do deset odsto, pa u ekološkom smislu kasnimo za Evropom, kaže Stanišić. Gradovi u Srbiji su jedni u Evropi gde se voda ne prečišćava, istakla je ona.

"U ekološkom smislu kasnimo za Evopom, o ovim rešenjima je trebalo razmišljati pre 20, 30 godina, naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje gotovo i ne radi", rekla je.

Za sprečavanje širenja neprijatnih mirisa najefikasnije bi bilo da se otpadne vode prerađuju i kao čiste ispuštaju u reke, dodao je Šoštarić.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.