Građani plaćaju dugove Srbijagasa i Petrohemije

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2017, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani plaćaju dugove "Srbijagasa" i "Petrohemije"

Dug "Srbijagasa" i "Petrohemije" od 64,4 miliona evra, koji je ostao neizmiren prema Naftnoj industriji Srbije, platiće naredne godine poreski obveznici.

Kako piše Blic, tako stoji u projekciji budžeta za 2018. godinu, koju je usvojila Vlada, a koji bi još trebalo da izglasaju poslanici Narodne skupštine. Drugim rečima, građani Srbije još jednom će pokriti troškove ovih kompanija, i to 30,8 miliona evra "Srbijagasu" i 33,6 miliona evra "Petrohemiji".

"Dugovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 'Srbijagasa' i 'Petrohemije' su pretvoreni u javni dug. To je moralo da uđe u projekciju budžeta za narednu godinu i da se definiše kao obaveza. Treba da se zna da, pored ovih para koje će država dati NIS-u, postoje i druge obaveze koje su preuzete u odnosu na ove dve kompanije. Reč je o garancijama za kredite 'Srbijagasa', koje su neminovnost jer banke bez države ne žele da mu daju novac", poručio je neimenovani izvor Blica iz Vlade Srbije.

Zbog tog nepoverenja banaka država je predvidela da "Srbijagasu" za narednu godinu da garancije za kredite u vrednosti od 90 miliona evra. Reč je o novcu koji banke treba da pozajme za projekat izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, čija je vrednost 70 miliona evra, i izgradnju druge faze gasovoda na trasi Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin, za koji je potrebno 20 miliona.

Blicov izvor navodi da je država primorana da odobri garancije, jer su projekti od strateškog značaja, a "banke znaju krvnu sliku 'Srbijagasa' i njegovu likvidnost", zbog čega "ne žele da bez garancija daju novac u Bajatovićeve ruke". Na kraju, kako se navodi, stvarni rizik preuzimaju građani Srbije.

Od 2012. do 2017. garantovala za kredite "Srbijagasa" u vrednosti od 460 miliona evra. Gde su te pare otišle, nije objašnjeno, a po mišljenju stručnjaka morala je vlast da kaže.

Profesor ekonomije Mlađen Kovačević kaže da ovakve odluke države daju "vetar u leđa neuspešnom menadžmentu".

"Sve je to zato što su na čelo tih preduzeća postavljeni nestručni ljudi, kojima je politička pozadina najveća preporuka. Mnogo toga zavisi od rukovodioca, i tek kad bude došao stručni kadar na njihova mesta, možemo da očekujemo promene. Ogroman broj ljudi, međutim, ne bi prihvatio taj posao jer zna kakva je politička situcija. Verujem da bi se mnoga preduzeća izvukla i počela da posluju pozitivno kada bi ih preuzeli sposobni menadžeri. Ko zna koliko još godina ćemo čekati da se to promeni", zaključuje Kovačević.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.