Izvor: Radio 021, 07.Apr.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije u proseku provedu 25 godina nezaposleni

Građani Srbije u proseku 25 godina svog života provode nezaposleni, jedan je od zaključaka 15. izveštaja Svetske Banke za Zapadni Balkan.

Isti podaci važe i za Albaniju i Crnu Goru, dok je prosečno trajanje statusa nezaposlenosti na Kosovu, prema podacima Svetske banke, 40 godina života.

Uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu je otvoreno svega 96.000 radnih mesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, što je mnogo manje u poređenju sa 171.000, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je radnih mesta otvoreno 2017. godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović objašnjava da je stopa nezaposlenosti u 2018. godini i dalje visoka, posebno za žene i mlade, a u nekim zemljama je pad nezaposlenosti rezultat povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne novootvorenih radnih mesta, konstatuje se u izveštaju.

"Došlo je do određenog oporavka privrede, plate su porasle malo, svi pokazatelji su relativno pozitivni ukupno gledano. Međutim, ono što je glavna karakteristika svih tih pokazatelja i poboljšanja je da su oni nedovoljni u smislu da običan čovek može to da oseti u svom svakodnevnom životu, i oni su nedovoljni da nas ozbiljnije približe nekim standardima Evropske unije", kaže on.

Da bi običan čovek u Srbiji mogao u svom svakodnevnom životu da oseti poboljšanje, stručnjaci Svetske banke zaključuju da bi umesto trenutnog privrednog rasta od 3,5 do četiri odsto Srbija morala da dostigne nivo da svake godine njen privredni rast bude pet do šest odsto.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.