Izvor: Radio 021, 02.Dec.2020, 09:59

Golubović: "Dara iz Jasenovca" ne ispunjava kriterijume za Oskara

Srdan Golubović, reditelj filma "Otac", povodom izbora srpskog kandidata za Oskara u kategoriji Najbolji međunarodni film, ističe da izbor nije bio transparentan, te da je potpuno izgubio legitimitet.

"Proces izbora srpskog kandidata od samog početka je pratila netransparentnost i kršenje procedure. Mi smo mnogo pre donošenja odluke Filmskom centru Srbije uputili niz pitanja na koja nikada nismo dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << konkretan odgovor", kaže Golubović za Danas.

Kako objašnjava, prvo među postavljenim pitanjima je - zašto FCS nije radio po uputstvu koji je sam izradio?

"Po kom kriterijumu je birana komisija? Zašto imena članova nisu javno objavljena? Da li je napravljena konstitutivna sednica komisije? Zbog čega je jedan član koji je trebalo da bude predsednik, odmah istupio iz komisije? Zbog čega je druga članica komisije podnela neopozivu ostavku? Da li je neko proverio da li svi prijavljeni filmovi ispunjavaju kriterijume po kojima bi mogli da se kandiduju? Da li su prijavljeni filmovi imali premijeru, javno prikazivanje, da li su bili na redovnom bioskopskom repertoaru na teritoriji Republike Srbije sedam dana u kontinuitetu kao što nalažu pravila", ističe Golubović, podsećajući da je srpski predstavnik izabran 30. novembra u poslednjem trenutku budući da je 1. decembar bio krajnji rok za prijavu kandidata.

Kada je reč o izabranom filmu, "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, Golubović kaže da on ne ispunjava kriterijume.

"Taj film nije javno prikazivan u Srbiji. On nije dostupan ni stručnoj ni široj javnosti. Sedmodnevno prikazivanje u Domu kulture u Gračanici nije javno prikazivanje. Datumi tih projekcija su objavljeni preko noći, tek po izlasku novinskih članaka o tome da film nije bio u distribuciji, a kao rezultat pritiska javnosti, pre svega udruženja i asocijacija. Možda to formalno može da se vodi kao legalno i dovoljno, ali suštinski to nije. Javno prikazivanje podrazumeva prikazivanje filma u celoj Srbiji i mogućnost da to vidi široka publika. To podrazumeva kritike filma", smatra Golubović.

Premijera ovog filma zakazana je za 22. april 2021. na dan proboja Jasenovca i on će svoju distribuciju imati 2021. godine.

Golubović naglašava da se ova pitanja tiču, ne samo legalnosti, već i etičnosti.

"Imam poštovanje prema Antonijeviću, kao kolegi i reditelju i u ovome nema ničega ličnog. Ovo je pitanje legalnosti, ali pre svega profesionalnih fer pravila. Smatram da jedna velika tema kao što je tema filma 'Dara iz Jasenovca' ne zaslužuje da život počne isprljana skandalima i lošim odjekom u javnosti", navodi reditelj.

Među kandidatima koji su bili u izboru za domaćeg predstavnika bio je i film Srdana Golubovića "Otac" koji je prikazan na festivalu u Berlinu, gde je osvojio dve nagrade, uključujući i nagradu publike. Domaću premijeru imao je na FEST-u, nakon čega je bio u bioskopskoj distribuciji u Srbiji. Imao je izuzetno afirmativne kritike u najznačajnijim svetskim filmskim časopisima. Otkupljen je za bioskopsku distribuciju u velikom broju zemalja Evrope.

Producentkinja Jelena Mitrović izjavila je ranije za Danas da se stiče utisak da je ceo proces izbora kandidata bio skriven, te da su do producentskih kuća dolazile oprečne informacije, dok se, istovremeno, u pojedinim medijima vodila kampanja za film "Dara iz Jasenovca".

Zbog neregularnosti izbornog procesa, Filmskom centru Srbije obratila su se i tri udruženja filmskih radnika - Asocijacija filmskih reditelja, Udruženje dokumentarista DokSrbija i Udruženje producenata Srbije.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Srdan Golubović: Izbor srpskog kandidata za Oskara izgubio legitimitet

Izvor: Danas, 02.Dec.2020

"Previše pitanja je bez odgovora, a ta činjenica samo podgreva sumnje da ceo proces nije bio transparentan i da je ovogodišnji izbor potpuno izgubio legitimitet", kaže za Danas Srdan Golubović, reditelj filma "Otac", povodom odluke o srpskom kandidatu za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.