Godišnjica oslobođenja Novog Sada

Izvor: B92, 23.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica oslobođenja Novog Sada

Polaganje venaca u Novom Sadu (Beta)

Novi Sad -- Danas je obeležena 64. godišnjica oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu i pobeda nad fašizmom.

Gradonačelnik Novog Sad Igor Pavličić, predstavnici Skupštine grada i boračke organizacije položili su vence na Spomen groblju i kraj spomenika Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

U završnim operacijama za oslobođenje, 23. oktobra 1944. godine u Novi Sad su, posle borbi kod Žablja, ušli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borci Novosadskog partizanskog odreda i drugih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pošto su se iz grada prethodnog dana povukli ostaci mađarske i nemačke okupatorske vojske.

Fašisti su, posle četvorogodišnje okupacije, za sobom ostavili opustošen i razoren grad i hiljade ljudskih žrtava od bombardovanja u aprilu 1941, zloglasne racije s početka 1942. godine i streljanja tokom svih ratnih godina.

Srpsko stanovništvo u Novom Sadu bilo je desetkovano, a kraj rata dočekale su samo dve jevrejske porodice.

Grad je slobodu dočekao razorene infrastrukture, bez ijednog industrijskog pogona kao i bez mostova na Dunavu, jer je, veče uoči oslobođenja, okupator srušio i delimično obnovljen most Kraljevića Tomislava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.