Izvor: Radio 021, 10.Jan.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasi se više od 22.000 preduzeća iz registra

Za najviše pet meseci, 22.400 preduzeća nestaće sa poslovne mape Srbije.

Najveći broj njih faktički ni danas baš ne doprinosi privredi, jer većina ne beleži promet.

Agencija za privredne registre pokrenuće postupak prinudne likvidacije, jer ove firme do kraja 2018. godine nisu podnele finansijske izveštaje ni za 2016, niti za 2017. godinu. Zakon o privrednim društvima već godinama predviđa da je to dovoljan razlog za prinudnu likvidaciju, ali se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << praksi postupci nisu pokretali.

Poslednjeg dana 2018. godine Agencija za privredne registre je obavestila da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju 22.400 privrednih društava. Objavljena je pretraga oglasa i obaveštenja o privrednim subjektima kod kojih je objavljeno obaveštenje da su se stekli uslovi za prinudnu likvidaciju.

"Po isteku roka od 90 dana od dana objave obaveštenja, registrator privrednih subjekata će po službenoj dužnosti doneti akt o pokretanju postupka prinudne likvidacije. Tako se društvo prevodi u status 'u prinudnoj likvidaciji' i istovremeno objavljuje oglas o prinudnoj likvidaciji na sajtu Registra privrednih subjekata u neprekidnom trajanju od 60 dana", navode za Novosti u Agenciji za privredne registre.

Zakon o privrednim registrima predviđa i druge situacije koje teraju u prinudnu likvidaciju. To čeka, između ostalih, sve kojima je zabranjena delatnost, ali se nisu odjavili u predviđenom roku. Jedan od razloga je i ako društvo ostane bez zakonskog ili privremenog zastupnika, a ne registruje novog u roku od tri meseca od dana brisanja zakonskog, odnosno privremenog zastupnika iz registra privrednih subjekata. Ni po ovom osnovu, međutim, dosad nije praktikovano prinudno gašenje.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.