Gajović: REM uopšte ne radi loše

Izvor: Radio 021, 02.Nov.2018, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajović: REM uopšte ne radi loše

U Skupštini Srbije održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje, na čijem dnevnom redu je bio izveštaj o radu Ministarstva kulture i informisanja za jul-septembar.

Pred članovima Odbora je izveštaj predstavio Aleksandar Gajović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja. Gajović je naveo da se izveštaj odnosi na period od tri meseca i da je njegov utisak da je, kako kaže, izveštaj mogao da bude mnogo obimniji, jer je ministarstvo i u letnjim mesecima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radilo punim intezitetom. Poslanicima je uputio apel u ime Ministarstva kulture da se na dnevni red stavi izbor članova Saveta za kulturu, koji i dalje radi u nepotpunom sastavu.

Diskusija je počela nizom pitanja članice odbora iz Demokratske stranke, Vesne Marjanović, koja su se odnosila na stanje u medijima, ali i aktuelnu situaciju u Narodnom pozorištu.

"Danas je Međunarodni dan borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima i to je samo jedan od povoda da se osvrnemo na dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi novinarska profesija, a možda je ovu sednicu trebalo početi upravo od toga. Moje prvo pitanje se odnosi na rijaliti programe i elektronske medije - da li postoji jedinstvena politika prema medijima u Vladi Republike Srbije, jer podsetiću da je ministar kulture izrazio svoj lični stav o tome kakvu rijaliti programi čine štetu, a što je otvorilo polemiku u Vladi i u javnosti. Šta radi REM i zašto Skupština nije videla ni jedan izveštaj REM-a već duže vreme", upitala je Marjanović.

Gajović je odgovorio da u Vladi postoji jedinstven stav što se tiče rijaliti programa, ali da - kako kaže - nije pristalica slobodnog tumačenja događaja.

"Vi ste rekli da su ministar i premijerka bili u potpuno suprotnom pozicijama, a ja to ne mislim. Nije baš tako bilo. Inače, premijerka je bila u pravu kada je rekla da mi nemamo nadležnost, jer mi zaista nemamo nadležnost nad REM-om. Ja uvek jasno kažem da je moje mišljenje da oni ne rade uopšte loše. Ali, naravno, ne moramo da se oko toga svi složimo", kaže Gajović.

Narodno pozorište bilo je takođe u fokusu rasprave na sednici Odbora. Na pitanje šta će Ministarstvo kulture, koje je inače osnivač Narodnog pozorišta, učiniti povodom situacije u kojoj je veliki broj umetnika - kako je rečeno na Odboru - u sukobu sa upravnikom - Gajović kaže da je to problem koji je uzdrmao kulturnu scenu u Srbiji, ali da Ministarstvo preduzima mere.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.