Izvor: Radio 021, 23.Mar.2020, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska uvela sanitarno vanredno stanje

Francuski parlament je doneo odluku da se u toj zemlji, u periodu od naredna dva meseca, uvede sanitarno vanredno stanje kako bi se usporilo širenje virusa korona, čime se daje mogućnost da Vlada odvojenim dekretom uvede mere vanrednog stanja.

Parlament je odluku usvojio posle četvoročasovne rasprave.

Kako prenosi pariski "Mond", neće biti pokrenuta uobičajena procedura predstavljanja ovog zakonskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << akta pred Ustavnim savetom, već će on biti objavljen u francuskom Službenom glasniku.

Palament je usvajanjem ovog zakona potvrdio mere francuske Vlade, koje su već počele da se primenjuju 16. marta, piše pariski dnevnik.

Ovaj zakon je na neki način preduslov za uvođenje vanrednog stanja.

Kako precizira "Mond", uvođenje sanitarnog vanrednog stanja daje mogućnost francuskom premijeru da u slučaju potrebe donese odvojeni dekret o uvođenju zabrane kretanja za građane i vozila, zabranu izlaska građanima iz njihovih prebivališta, stavljanje u prinudni karantin osoba za koje se sumnja da su zaražene, zatvaranje javnih ustanova i površina i drugo.

Zakonom je predviđeno i da su za kršenje ovih mera predviđene kazne od 135 evra, a ukoliko ista soba koje je već jednom kažnjena ponovi prekršaj, predviđene su kazne od 1.500 do 3.000 evra.

Uvođenjem sanitarnog vanrednog stanja predviđene su i ekonomske podsticajne mere, kojima je, između ostalog, predviđeno da se iz državnog budžeta dele sredstva regionima ekonomski pogođenim zbog krize izazvane restriktivnim merama. Među ekonomskim merama pominje se i mogućnost odlaganja plaćanja računa za privatna i pravna lica.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Mađarska bi da produži vanredno stanje na neodređeno vreme

Izvor: Večernje novosti, 23.Mar.2020

Mađarska vlada nastoji da produži vanredno stanje u zemlji na neodređeno vreme zbog epidemije korona virusa Mađarska vlada nastoji da produži vanredno stanje u zemlji na neodređeno vreme zbog epidemije korona virusa. Predlog zakona o kome je raspravljano danas u parlamentu,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.