Izvor: Radio 021, 08.Feb.2019, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska povlači ambasadora iz Italije

Francuske vlasti saopštile su danas da su odlučile da povuku na konsultacije ambasadora u Rimu Kristijana Masea zbog "napada bez presedana iz Italije", saopšteno je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Francuska je već nekoliko meseci meta neosnovanih napada koji se ponavljaju i nečuvenih izjava", saopšteno je iz francuskog ministarstva.

Navodi se da Francuska ovakve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.

"Jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ne slagati se, a drugo manipulisati odnosom zarad izbornih ciljeva. Sve ove akcije stvaraju ozbiljnu situaciju koja nameće pitanja u vezi s namerama italijanske vlade prema Francuskoj", piše u saopštenju.

Rojters navodi da su dvojica potpredsednika italijanske vlade - Mateo Salvini iz desničarske Lige i Luiđi di Majo iz populističkog antisistemskog Pokreta pet zvezdica, kritikovali predsednika Francuske Emanuela Makrona u vezi s više gorućih pitanja.

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsultacije bile su "provokacije" italijanskog vicepremijera Di Maja, koji je u utorak na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom skoknuo do Francuske kako bi se sastali sa vođom 'žutih prsluka' Kristofom Šalensonom i kandidatima na izborima za Evropski parlament liste RIC Ingrid Levavaser.

"Vetar promene prešao je preko Alpa", poručio je Di Majo. Iz Ke d'Orseja je ovaj njegov potez ocenjen kao neprihvatljiva nova provokacija.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.