Fotografija ostaje autorsko delo

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2016, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija ostaje autorsko delo

Poslanici Skupštine Srbije danas nisu usvojili predlog "autentičnog tumačenja" Zakona o autorskim i srodnim pravima kojim je trebalo da bude uveden termin "rutinski izrađene fotografije", koja se ne smatra autorskim delom.

Fotografska udruženja protestovala su zbog ovakvog rešenja, a bile su najavljene i žalbe međunarodnim institucijama ukoliko ono bude usvojeno. Autentično tumačenje zvanično je predložila poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković, a za njega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << danas nije glasao nijedan poslanik.

U predloženom aktu stajalo je da se "kao autorsko delo ne može smatrati i ne može uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora".

Povodom predloga autentičnog tumačenja, koje je zvanično predložila poslanica njegove stranke, oglasio se premijer Aleksandar Vučić koji je izjavio da će se rešiti problem tako da se pomogne fotoreporterima.

Poslanici danas nisu usvojili ni Autentično tumačenje pojedinih članova Zakona o elektronskim medijima kojima je bio predviđen i način na koji se bira član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. To tumačenje podržalo je danas samo 17 poslanika.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.