Izvor: Radio 021, 23.Apr.2021, 14:46

Formirana radna grupa za analizu stanja dvoraca u Srbiji

Vlada Srbije formirala je međuresornu radnu grupu za analizu utvrđenog stanja, predlaganje namene i korišćenja objekata - dvoraca, dvorova, vila i letnjikovaca u državnoj svojini koji imaju staus kulturnog dobra ili dobra koji uživaju prethodnu zaštitu.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je predsednica Radne grupe, ukazala je da se značajan broj ovih objekata nalazi u lošem stanju i da je važno da ovo telo sagleda kulturne, ekonomske i turističke potencijale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji imaju i buduću namenu.

Konstitutivnom sastanku, osim Gojkovićeve, prisustvovali su članovi radne grupe ministri Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Tatjana Matić, kao i pomoćnica direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Aleksandra Gavrilović, poručuju u ministarstvu kulture.

Zadatak radne grupe je da sagleda utvrđeno stanje objekata koji imaju status kulturnog dobra kao i onih za koje se pretpostavlja da imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnost, i istoriju i da predloži namenu i korišćenje u cilju obezbeđivanja njihovog održivog razvoja.

Utvrđeno je da je u Srbiji 118 takvih objekata koji imaju status spomenika kulture ili se nalazi u statusu pod prethodnom zaštitom, a od ukupnog broja njih 82 su u državnoj svojini.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.