Fantomsko udruženje organizator Dečije nedelje?

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2014, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fantomsko udruženje organizator Dečije nedelje?

Grad je odlučio da 1,6 miliona dinara namenjenih za organizaciju tradicionalne manifestacije Dečija nedelja dodeli potpuno nepoznatom Udruženju "Život kao inspiracija".

Odluka je doneta 11. septembra i postavljena je na sajtu grada, a pokušaj 021.rs da dođe do organizatora se pokazao kao nemoguć.

Naime, ovo Udruženje je potpuno nepoznato, čak toliko da ni na interentu nema nikavog traga o njihovom postojanju, sem jednog podatka da su nedavno od ministarstva omladine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i sporta dobili projekat vredan 180.000 dinara. Na sajtu Agencije za privredne registe piše da je udruženje registrovano 1. februara 2014. godine uz podatak da im je sedište u Gundulićevoj 18, bez informacije o telefonu.

Ono što je zanimljivo u opisu u bazi podataka je da se udruženje bavi poslovima koji i nisu baš povezani sa decom ili organizovanjem manifestacija i to "Socijalna i zdravstvena zaštita, društvena briga o građanima, zaštita potrošača, zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda građana, unapređenje ruralnog turizma, održivi razvoj i očuvanje životne sredine".

U bazi podataka se navodi da je zastupnik Udruženje koje je od grada dobilo 1,6 miliona dinara za organizaciju Dečije nedelje Danica Mušicki, ali pokušaj da se pronađe osoba sa ovim imenom je bio uzaludan.

U Gundulićevoj 18 reporter 021.rs nije pronašao nikavu jasnu oznaku Udruženja "Život kao inspiracija", sem skoro potpuno izbledelog natpisa flomasterom na jednom poštanskom sandučetu, a na jednom zvonu je pisalo prezime Mušicki.

Iz razgovora sa stanarima saznali smo da sanduče pripada stanu u prizemlju, ali vrata niko nije otvarao i na njemu nije bilo nikavih natpisa.

Takođe, stanari su reporteru 021.rs ispričali da nisu viđali nekog da ulazi i izlazi iz stana ili da su čuli za ovo Udruženje, a zanimljivo je i da je poštansko sanduče prepuno letaka i računa pa se može samo pretpostaviti da niko dugo nije bio u stanu.

Inače, Komisija Gradske uprave je prilikom donošenja odluke o tome ko će biti organizator tradicionalne manifestacije Dečija nedelja odbila sve predložene projekte drugih ustanova i udruženja.

Kako se navodi u odluci, Komisija je konstatovala da su Društvo Raspustilište, Kolačić, Udruženje građana "Vera, ljubav, nada", Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo", Udruženje žena "Romena", Laboratorija zvuka i Ustanova za decu i omladinu SOS Dečije selo "Dr Milorad Pavlović" dostavili pojedinačne programe, a ne program organizacije celokupne manifestacije na nivou Grada i da se zbog toga odbacuju prijave.

Nakon pisanja 021, iz Grada su poslali saopštenje u kojem navode da se na konkurs prijavilo devet udruženja, a da je Komisija za stručnu procenu i izbor programa organizovanja manifestacije "Dečja nedelja" jednoglasno odlučila da se sredstva dodele Udruženju "Život kao inspiracija", bez obzira na to što se radi o novom udruženju.

"Udruženje je registrovano za rad sa decom i društvenu brigu o deci kao i organizacija javnih proslava, manifestacija od značaja za Grad, Pokrajinu, Republiku i region. Program je u skladu sa republičkim programom. Članovi projektnog tima koji će realizovati program su stručni, kvalifikovani i imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa decom. U program su uključena i romska deca - u naseljima Bangladeš, Veliki Rit, deca da invaliditetom i štićenici doma u Veterniku i Dečijem selu. Program je ove godine poseban akcenat stavio na bezbednost dece u saobraćaju", navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

"Dužina rada nije bio eliminacioni uslov"

Oglasilo se i udruženje "Život kao inspiracija", koje navodi da "po svim kriterijumima ispunjava konkursne uslove", da je "sam projekat ocenjen kao najbolji jer je sveobuhvatan i uključuje 21 partnersku instituciju i udruženje", a da dužina rada "nije bio eliminacioni uslov".

"Udruženje "Život kao inspiracija" je osnovano 1. februara 2014. godine sa ciljevima koji se odnose na društvenu brigu o deci i omladini, uključivanje mladih u društveni život, organizacije manifestacija od značaja za Grad, pokrajinu, Republiku i region, brigu o starima, siromašnima, deci i adolescentima, osobama sa invaliditetom, raseljenim licima, unapređenje ruralnog turizma, očuvanje životne sredine, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i slobode građana", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je program "Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica" pripremljen "isključivo i jedino sa namerom da učini decu srećnom i zadovoljnom tokom sedam dana trajanja Dečje nedelje". (Žarko Bogosavljević Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Za Dečju nedelju 1,6 miliona

Izvor: 24sata, 18.Sep.2014, 01:33

Grad je odlučio da 1,6 miliona dinara namenjenih za organizaciju tradicionalne manifestacije Dečja nedelja dodeli potpuno nepoznatom Udruženju “Život kao inspiracija”...NEPOZNATO - Odluka je doneta 11. septembra i postavljena je na sajtu grada, a pokušaj medija da dođe do organizatora se pokazao...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.