Izvor: Radio 021, 08.Jun.2019, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO, VIDEO: Protest "Jedan od pet miliona" neće stati

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" poručili su večeras u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima, da protesti koji su započeti pre tačno šest meseci neće stati, uprkos svim pokušajima vlasti da obeshrabre građane i unesu razdor među one koji protestuju

Na skupu koji je počeo u 18 časova na Pozorišnom trgu, govorili su Dragana Rakić iz Asocijacije slobodnih odbornika, narodne poslanice Marinika Tepić i Marija Janjušević, advokat Vladimir Gajić i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << studenti Stefan Simić i Brajan Brković.  

Tepić je navela da je uspeh to što su građani pritiskom uspeli da izdejstvuju da Jutka i Simonović budu smenjeni. "Zatresli smo im kavez i nije mu baš svejedno", rekla je ona.

Kako je dodala, od pre nekoliko dana napisano je "crno na belo" i u izvestaju Evropske komisije i Fridom hausa, gde je istaknuto da "živimo u zemlji u kojoj slobode nema, da zemlja grca u korupciji, jer ne može ništa da se uradi bez partijske knjižice".

Dodala je da ova država i grad nisu zaslužili da Srpska desnica ima sigurnu kuću pod okriljem grada i da zbog svega toga građani ne smeju odustati od borbe i protesta. Ponovila je da na izbore neće izaći ako ne budu u skladu sa njihovim zahtevima.

Gajić je naveo da se sistem u Srbiji može promeniti ako se najpre ispune dva uslova: da se zabrani rad SNS, SRS i SPS i da se demontira državna služba bezbednosti. "Nema nikakvih malih ustupaka, nema pregovora sa neprijateljima slobode i pravde", poručio je on i apelovao na građane da ne odustaju i da moraju da se odupru diktaturi, ako ne žele da budu robovi.

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da je glavni grad Vojvodine postao "mesto kriminala".

"Novi Sad je za nas u Vojvodini centar, ali se ovde danas uništavaju zelene površine, zidaju se megalomanski poslovni objekti, profit je ispred potreba građana… Od mirnog grada, Novi Sad je postao mesto kriminala, ali policija hapsi studente i srednjoškolce, a ne kriminalce", rekla je Rakić na protestu u Novom Sadu.

Ocenila je da je bojkot skupština "ogolio diktaturu" i dodala da je i Evropska unija "konačno priznala" da u Srbiji nema vladavine prava, da nema slobodnih medija i da nema borbe protiv kriminala i korupcije.

"Danas se odluke više ne donose u skupštinama, već u vrhu Srpske napredne stranke (SNS), stranački funkcioneri danas izdaju naređenja državnim organima, ovde se sudi i po babu i po stričevima, i po kumovima, i po tome ko ti je brat. Iako nas je sada manje, protest je osnažio ljude da jasno govore o brigama i šta žele", navela je Rakić.

Student Stefan Simić je rekao da građani ne smeju da se povuku sa protesta, jer im se u suprotnom "crno piše".

Funkcionerka Pokreta Dveri Marija Janjušević je tokom svog govora podigla transpranet na kojem je pisalo "Kosovo je Srbija" i zahvalila se selektoru fudbalske reprezentacije Crne Gore Ljubiši Tumbakoviću i pojedinim fudbalerima što su odbili da vode i igraju kvalifikacionu utakmicu sa reprezentacijom Kosova.

Učesnici protesta su posle skupa na Pozorišnom trgu krenuli u protestnu šetnju centrom grada, a kolona se kretala Trgom slobode i Zmaj Jovinom ulicom, Trgom republike i ulicama Žarka Vasiljevića i Dunavskom, pa je ponovo ušla u Zmaj Jovinu i dalje se preko Trga slobode vratila na mesto odakle je i krenula.

Novosadskom protestu prvi put su prisustvovale i članice socijaldemokratskih partija iz Evrope, koje su u Novi Sad došle kao gošće Demokratske stranke. Zajedno sa građanima Novog Sada u protestnoj koloni je bila potpredsednica Socijalističke internacionale Pija Lokateli, predsednica ženskog ogranka u Partiji evropskih socijalista Zita Gurmai i članice borda koji vodi posebnu žensku mrežu u socijaldemokratskim strankama u centralnoj i istočnoj Evropi.

Građani Novog Sada su se prvi put okupili u subotu, kako bi zajedno sa ostalim građanima Srbije u isto vreme obeležili pola godine od početka protesta "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama". 

Na kraju protesta je najavljeno novo okupljanje u redovnom terminu u petak 14.juna u 19 časova na Pozorišnom trgu, kao i da će se aktivnosti protesta proširiti i na druge aktivnosti u Novom Sadu, kao što je odbrana LImanskog parka i drugih delova grada koji su ugroženi delovanjem aktuelne gradske vlasti.

Lepljenjem nalepnica na ulazna vrata RTS-a s porukom "stop lažima" završen protest u Beogradu

Protest "Jedan od pet miliona", koji je 27. put održan u Beogradu, završen je večeras ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) uz poruku da će se šetnje nastaviti. Učesnici protesta oblepili su ulazna vrata RTS-a nalapenicama na kojima piše "Stop lažima, budi normalan", sa fotografijom ukrštenih ruku na način na koji ih obično drži predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a organizatori su poručili da je to poruka za rukovodstvo RTS-a.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" saopštili su da se danas u Srbiji protestovalo u više od 40 gradova.

Na večerašnjem protestu govorili su dramaturg Siniša Kovačević, novinar Vukašin Obradović, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i glumac Branislav Lečić.

Protest je počeo u 18 časova kod Terazijske česme, odakle su učesnici krenuli u protestnu šetnju ka zgradi RTS-a.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pola godine protesta „Jedan od pet miliona“

Izvor: NoviSad.com, 08.Jun.2019

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Novom Sadu i u drugim gradovima širom Srbije. foto: twitter 1od5miliona_nsPotpredsednica Demokratske..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.