Izvor: Radio 021, 09.Avg.2019, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO, VIDEO: Kardiovaskularni ska pankeraj na obodu Veternika

Na izmaku ove radne nedelje, u društvu prijatelja, novinara i vrsnih muzičara, baš to priredio je jedan istinski novosadski as, potekao sa Telepa, svojevremeno bio šampion Juge u džudou - za njega je navijao Mika Antić lično - strastveni rokenroler, kardiolog po vokaciji. Imenom i prezimenom: Milan Ignjatović Mikandus, čovek koji na slovenačkoj obali reanimira srca, ali i stari pankerski duh Novog Sada...

U svom esnafskom krugu - on je kardiohirurg, nekada zaposlen na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Institutu u Kamenici a danas u Kardiohiruškom medicinskom centru "Medicor" u Izoli. Tamo je kardiohirurg animator, dakle, neko ko neprekidno gleda smrti u oči, kojoj svojim znanjem, spretnošću i iskustvom prkosi i ne da da dobro obavi svoj posao. Kopranin je već dugi niz godina ali i dalje Novosađanin dušom i pankerskim duhom.

Milana Ignjatovića Mikandusa ekipa 021. rs zatiče u zelenoj oazi nadomak Novog Sada, preciznije – na samom obodu Veternika, na njegovom ranču, tamo gde put nestaje a srce zastaje i počinje da kuca nekako pravilno, kako priroda kaže.

Petak je, rano popodne, UV-zračno sunce mršti lice ali pogled bistro prebira mirni krajolik: širok pojas uredno podšišane trave, jezerce prepuno ribica, neminovni kreket žaba, one lenje kontempliraju na lokvanjima, dva prelepa konja izlaze iz štale da pozdrave goste, raduje ih dolazak ljudi, pružaju vratove u nadi za nekom kockom šećera. Vlasnik kaže, ona je vatrena Irkinja a on naočiti Mađar. Kreću se tako da bi i Naomi Kembel pala u depresiju. Ceo prizor grli mlada prozračna hrastova šuma, hlad koji nudi baš je ono što taj umorni dan traži.

Pod rustičnom saletlom već spremni instrumenti, gomila momaka u crnim majicama, među novinarima i muzičkim znalcima je hodajuća muzička enciklopedija - i ne samo - Novog Sada – Čupko, Anđelko Maletić. Nekada se znalo: ako na nekom muzičkom događaju nije neki od novosadskih muzičkih urednika, smatralo se da se događaj nije ni desio. Prema nekadašnjim merilima, ovaj se, dakle, jamačno, dešava.

Za instrumentima su saksofonista Voja Savkov, braća Alvirovići, Pera i Zoran, tu su i njihovi muzičari, i, Mikandus kao glavni vokal. Praši svojim snažnim pankerskim glasom koji upravo podseća zašto je Novi Sad nekada slovio za kolevku panka u nas.

U furioznom tempu ređaju pesme koje znamo po naslovima, u gotovo neprepoznatljivim aranžmanima. Ska obrise dobijaju pesme Zorana Predina, Arsena Dedića, Bobe Stefanovića, Gorana Bregovića, Šabana Bajramovića... Udenuo se tu bio i jedan Bili Ajdol. Sve to ovaj dan boji distopično nestvarnim bojama i izdvaja ga iz kolotečine sedmične centrifuge.



Bila je to zapravo promocija početka saradnje ovih muzičara koji već neko vreme ispipavaju puls slovenačke publike po klubovima. Time Ignjatovićeva nekadašnja muzička priča nazvana "Neron", sada u drugom obliku, dobija svoj novi život, jer u postavi koja je otprašila ovaj dvosatni koncert planiraju da nastave svirke.



Stoga, Slovenci, drž' te se, kardiovaskularni ska pankeraj stiže uskoro i na obod vašeg grada!

Autor: Snežana Miletić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.