FOTO: U Novom Sadu počeo prvi međunarodni IKT sajam

Izvor: Radio 021, 07.Nov.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: U Novom Sadu počeo prvi međunarodni IKT sajam

Prvi međunarodni sajam informaciono-komunikacionih tehnologija SEE-IT Samit počeo je danas u Novom Sadu i trajaće do petka, 9. novembra.

Ovo je prvi put da se sajam ovog tipa organizuje na Zapadnom Balkanu, a tokom tri dana trajanja na Novosadskom sajmu otvoriće brojna pitanja i ponuditi odgovore u vezi sa nekim od gorućih tema IT industrije. Posetioci će imati priliku da prisustvuju konferencijama, panelima, predstavljanju startapa, ali i rada brojnih kompanija iz čitavog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svega.

Mirjam Dobrota, direktorka ResEnva Consultinga, kompanije koja organizuje SEE-IT Summit najavila je da će se ovaj događaj organizovati svake godine u novembru.

"Radujemo se da se svake godine predstave novi programi, kao i nova startap takmičenja. Ove godine sajam traje tri dana, jer imamo toliko tema da prezentujemo, od data bezbednosti, digitalnog zdravstvenog sistema, veštačke inteligencije, popularnog Interneta stvari i još mnogo toga", poručila je Dobrota.

Posetioci će šetnjom kroz Master halu Novosadskog sajma moći da vide razne dronove, samovozeća vozila, a tu je više od 60 izlagača iz celog sveta. Oni koji su u potrazi za poslom imaće priliku da ostave svoj CV na sajmu.

"Na osnovu zahteva izlagača naši parnteri H.art Development Centar iz Beograda će ih selektovati i proslediti kompanijama", dodala je portparolka ResEnva Consultinga Dragana Ristić.

Generalni direktor Sky Express-a Majo Mićović kazao je da su ovakvi događaji sjajna prilika da se podigne digitalna svest kod građana.

"Uočili smo sjajnu priliku da se digitalna svest podigne na još jedan nivo, da se nove regulative kao što je GDPR, Zakon o zaštiti ličnih podataka, takođe podignu na jedan viši nivo, jer su istraživanja pokazala da je naša zajednica, i poslovna i neposlovna, još uvek nedovoljno svesna važnosti zaštite ličnih podataka", naveo je.

Po rečima savetnika predsednika Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića, budućnost srpske privrede i domaćih kompanija u narednim godinama zavisiće od toga koliko su konkurentni, koliko će promeniti modele svog poslovanja i hoće li se prilagoditi onome što digitalna transformacija nosi sa sobom.

On je ukazao na to da se digitalizacija odvija u nekoliko pravaca, navodeći da je država zadužena za digitalizaciju uprave, ali da situacija nije najbolja kada je u pitanju digitalizacija kompanija.

"Što se tiče kompanija, mi smo bili malo razočarani kada smo dobili rezultate početnog istraživanja. Pokazalo se da 60 odsto kompanija apsolutno nema nikakav plan šta da radi po pitanju digitalizacije. Od tih 40 odsto koje imaju plan, ti planovi su bili na nivou da će napraviti veb sajt ili nabaviti opremu. To jeste problematično. Međutim kada smo pogledali slična istraživanja u Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, pokazalo se da su one kompanije koje su tehnološki vođene skoro u potpunosti digitalizovane, dok kompanije u tradicionalnoj industriji i poljoprivredi najviše kaskaju. Najbrže u tom procesu su napredovali u sektoru usluge, sve ono što mi kao korisnici već sada prepoznajemo. Nismo mi ni lideru u ovom procesu, nismo ni na začelju. Kakva je snaga ekonomije jedne zemlje takva je i brzina njene digitalizacije i toga moramo da budemo svesni", zaključio je Vesović.

Program SEE-IT Summita će obuhvatiti i 15 konferencija, radionica i okruglih stolova, na kojima će učestvovati istaknuti govornici iz celog sveta.

Karte za konferencije, radionice i panel diskusije SEE-IT Samita mogu se kupiti ili rezervisati putem Eventbrite platforme. Veliki deo konferencijskog programa je besplatan, uz obaveznu rezervaciju karte. Uz to, za ulazak na sajam potrebno je kupiti i dnevnu kartu (300 dinara), putem Gigstiksa ili na ulazu na dan održavanja. Broj mesta je ograničen. Više o programu čitajte OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.