Izvor: Radio 021, 08.Jul.2020, 14:02

FOTO: Suzavci, vatra i kamenice - protest u Beogradu u slikama

Protest koji se održao sinoć u Beogradu privukao je pažnju regionalnih i svetskih medija.

Policijske snage su ispaljivale suzavac na okupljenje građane, koji su izašli na ulice nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog časa u glavnom gradu, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Foto: FoNet

Prema nekim procenama, oko 10.000 građana se okupilo ispred Skupštine Srbije, a u jednom trenutku su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i ušli u parlament. Policija je ubrzo formirala kordon ispred Skupštine, a na ulice je izašla i konjica.

Foto: FoNet

Bilo je povređenih i među demonstrantima, kao i u policijskim redovima.

Foto: FoNet

Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je da su uhapšene 23 osobe.

Foto: FoNet

U neredima su povređena i tri konja.

Foto: FoNet

Zapaljeno je pet policijskih vozila.

Foto: FoNet

Protest protiv najavljenih mera održan je i u Novom Sadu, gde su okupljeni došli do Gradske kuće, koju je čuvala policija.

Foto: FoNet

Građani u Beogradu su počeli da se okupljaju nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i najave da će u Beogradu, od petka do ponedeljka, na snazi biti policijski čas.

Foto: FoNet

Vučić je rekao da bi voleo da policijski čas važi za celu Srbiju, ali da će o tome odluku doneti Krizni štab.

Foto: FoNet

Inicijativa "Ne davimo Beograd" protestovala je ispred Predsedništva Srbije, uz poruke vlastima - "Ubice".

"Posle neodgovornog ponašanja vrha vlasti, zataškavanja stvarnih razmera epidemije, divljačkih bakljada po krovovima naših zgrada od strane sluga režima, organizovanja farse od izbora, dozvole za održavanje sportskih utakmica sa masovnim prisustvom i postizbornih slavlja farse od izbora, jasno je da je diktatorska vlast najodgovornija za porast broja obolelih i veliki broj smrtnih slučajeva od korona virusa", navode u Inicijativi.

Foto: FoNet

Premijerka Ana Brnabić osudila je pokušaj upada u Skuštinu Srbije i rekla da će "država i sve njene institucije zaštititi pravni poredak kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji".

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.