Izvor: Radio 021, 01.Nov.2020, 16:47

FOTO: Sahranjen mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici u prisustvu hiljada gradjana.

Liturgiju i opelo služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a posle opela govorili su patrijarh, mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, akademik Matija Bećković i vladika Joanikije.

Sahrani su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Milorad Dodik, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, ministar za ljudska prava Mehmet Zenka i veliki broj poslanika crnogorskog parlamenta.

Krivokapić je rekao da je današnji dan "dan svih litija" i da je Amfilohije okupio gradjane da bi pored njegovog odra iskazali jedinstvo u veri i ljubavi, dok je Aleksa Bečić naveo da se nada da je Amfilohije poslednji vladika koji je branio svoju crkvu od dela svog naroda.

Patrijarh Irinej je rekao da je Amfilohije "odbranio svetinje" i bio "pokretač duhovnih i svih obnova u Crnoj Gori" i da pripada "plejadi vrhunskih bogoslova našeg doba".

Pisac i akademik Matija Bećković naveo je da Amfilohije nije bio čovek nego "svečovjek", da je nosio izbledelu mantiju, a iznutra je bio "raskošno odeven".

"Besudnu zemlju je kalemio i plemenio moleći Crnu Goru da se vrati svom obrazu", rekao je Bećković.

Dan žalosti danas je u šest opština: Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Amfilohije je umro u petak, 30. oktobra, zaražen korona virusom.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.