FOTO: Prvi senzorni vrt na Balkanu u upotrebi u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Prvi senzorni vrt na Balkanu u upotrebi u Novom Sadu

Senzorni vrt za decu ometenu u razvoju, prvi ovakvog tipa u Srbiji, ali i na Balkanu, biće otvoren početkom novembra.

Kako za 021 kažu u SOŠO "Milan Petrović", svečanom otvaranju prisustvovaće i ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.

ŠOSO "Milan Petrović" i Centar za socijalni rad zajedno su radili na projektu finansiranom od strane Ministarstva spoljnih poslova Italije, vrednom 80.000 evra, koji će deci ometenoj u razvoju na velikoj, zelenoj površini dvorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kod objekta škole u Ulici Braće Ribnikar pružiti šansu da u potpunosti osete nadražaje koje prirodno nisu u stanju da čulno dožive.

Kako je 021 i ranije pisao, specijalno je definisano koje potrebe dece će u ovom vrtu biti zadovoljene, ali je suština u stimulaciji čula za registrovanje nadražaja koje zdrava deca prirodno mogu da osete. U projektu su učestvovali i Kragujevac i Loznica, u kojima su realizovani drugačiji projekti namenjeni radu sa decom sa smetnjama u razvoju. Ukupna vrednost projekta na nivou države je 1.200.000 evra.

Koordinatorka projekta Jelena Prentović kaže za portal 021 da je vrt u upotrebi od 1. oktobra, ali su njegovi puni kapaciteti sprečeni zbog lošeg vremena.

"Iako je bilo kiše, svi lepi dani su maksimalno iskorišćeni i deca se upoznavaju sa spravama. S obzirom na to da je vrt na otvorenom, mnogo im je zanimljiviji od redovnog rada u učionici. Sigurna sam da će se pun efekat postići na proleće, jer ima dosta biljaka koje tek treba da izrastu, biće lavirint, puzavice i dosta toga što će zaokružiti ambijent", kaže Prentovićeva.

ŠOSO "Milan Petrović" u Novom Sadu pohađa oko 1.200 učenika, a osim redovne nastave na nekoliko jezika, omogućene su im i brojne vannastavne aktivnosti i programi. Više o projektu čitajte OVDE. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.