FOTO: Provokativni performans ustaške organizacije u Zagrebu

Izvor: Radio 021, 06.Jan.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Provokativni performans ustaške organizacije u Zagrebu

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva i Projekat Velebit održali su danas na zagrebačkom Cvetnom trgu, ispred Saborne crkve Srpske pravoslavne crkve, performans na kojem se okupilo dvadesetak pristalica.

Organizatori su skup nazvali javnim obredom "Veliko posvećivanje vode povodom praznika Bogojavljanje".

Jedan od organizatora, Marko Jurič, bivši novinar poznat po proustaškim stavovima, zatražio je od nadležnih registraciju tzv. Hrvatske pravoslavne crkve, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je postojala jedino u vreme Nezavisne Države Hrvatske. Skup je obeležila i njegova psovka posle koje je reč dao, kako ga je predstavio, arhiepiskopu hrvatskom i cele Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandru koji je rekao da je "Hrvatska pravoslavna crkva oduvek postojala, postoji i postojaće u Hrvatskoj".

Skup je obezbeđivala policija, a na njemu je bio i bivši hrvatski ministar branitelja, kontroverzni Mijo Crnoja, koji je poznat po najkraćem ministarstkom stažu, od svega šest dana.

Istoričar Hrvoje Krasnić izjavio je za N1 televiziju da mu je drago što građani nisu naseli na provokaciju i što se na tom događaju pojavila "samo šačica simpatizera" tih organizacija. On je rekao da je "Hrvatska pravoslavna crkva" postojala jedino u vreme NDH, od aprila 1942, pa do 1945. i da je imala jednog poglavara, Germogena, kojeg je postavio ustaški poglavnik Ante Pavelić.

On je podsetio da su postojali pokušaji njene registracije početkom 90-tih i kasnije i to od desničarskih stranaka, ali da su svi bili odbijeni, poslednji put u vreme ministra Boža Biškupića iz Hrvatske demokratske zajednice, koji je rekao da neće prihvatiti nikakvo ustaštvo.

Miropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ocenio je u saopštenju da grupacija koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom za pravoslavlje ne postoji i da je ona isključivo problem države Hrvatske.

"Delovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavne crkve u svetu", navedeno je kasno sinoć u saopštenju mitropolita Porfirija.

Predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac ocenio da je reč o "provokaciji i pretnji" i rekao da se nada da će nadležni učiniti sve da vernici bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave Božić.

Autor: Beta; Foto: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Performans tzv. Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagreba (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jan.2017

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva i opskurni Projekat Velebit održali su danas na zagrebačkom Cvetnom trgu, ispred Saborne crkve Srpske pravoslavne crkve, performans na kojem se okupilo dvadesetak pristalica. Organizatori su skup nazvali javnim obredom "Veliko posvećivanje vode povodom praznika...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.