FOTO: Očišćeno podzemlje Petrovaradinske tvrđave

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2017, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Očišćeno podzemlje Petrovaradinske tvrđave

Podzemlje Petrovaradinske tvrđave koje je dugo godina bilo zapušteno, sada je očišćeno.

Na tome je dve i po godine radilo Udruženje građana "3D Svet" i Urbana gerila ratnika iz podzemlja (UGRIP), koji su organizovali više od 300 akcija iznošenja smeća iz podzemlja Tvrđave. Otpad se meri u tonama, a po rečima Leona Šurbanovića iz ovog udruženja, detaljni podaci o tome koliko je smeća izneseno biće uskoro objavljeni.

"Ogromne količine smeća su iznete. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mi ćemo objaviti precizne podatke o tome koliko čega je izneto. Organizovali smo više od 300 akcija, a u svemu tome je učestvovalo nekoliko hiljada volontera. Trenutno je očišćeno podzemlje i deo nadzemlja. Kada je reč o nadzemlju ostali su neki delovi Tvrđave, koje planiramo da očistimo na proleće, a u kojima se takođe nalazi nekoliko tona smeća. Mi pokušavamo da to održavamo, ali naravno uvek neko baci smeće, ono se uvek pojavi", poručuje naš sagovornik.

Foto: Miloš Pavkov

U turama im se neretko pridružuju i gosti iz inostranstva. Tako su u poslednjoj akciji učestvovali gosti iz Irske, Nemačke, Japana. Najčešće je reč o volonterima iz raznih zemalja koji borave u Novom Sadu.

"U našim radionicama učestvuje veliki broj stranaca i deluje da zaista nismo svesni kakvo blago imamo u našem okruženju. Ljudima iz inostranstva je nepojmljivo da ne postoji nikakva institucionalna podrška kada pričamo o Tvrđavi, da je ekološka svest na jako niskom nivou. U akcijama nam se pridružila Ekološka brigada Francuske, koji su u gostima u Novom Sadu i koji, osim što ovako pružaju pomoć, organizuju predavanja za decu o važnosti ekologije. Pridruživali su nam se Irci, Hrvati, Francuzi, Japanci, a svima im je zajedničko to da ih zanima ekologija i ovakve stvari. Nažalost, svi se i čude što ne postoji nikakva podrška institucija u svemu ovome", dodaje Šurbanović.

Foto: Miloš Pavkov

Ovo udruženje je u februaru 2017. godine očistilo katakombe Petrovaradinske tvrđave. Kako je to izgledalo pogledajte OVDE.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.