FOTO: Novi Sad dobija privremene murale, rad istaknutog umetnika

Izvor: Radio 021, 29.Okt.2017, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Novi Sad dobija privremene murale, rad istaknutog umetnika

Istaknuti srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković, realizovaće u Novom Sadu transkulturalni projekat "Prelaženje mostova" ("Crossing bridges"), planiran u tri faze, od kojih se prva odvija od 30. oktobra do 3. novembra.

Prvi deo projekta obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj, i dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se na različitim lokacijama u gradu, uključujući MSUV, most Dugu i obe obale, kao i Kuću bana Jalečića u Petrovaradinu.

Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima, koji će učestvovati u oblikovanju budućih privremenih "murala" i elemenata prostorne instalacije "Baci pogled preko reke" i njihovoj realizaciji na obalo-utvrdi Dunava i stubovima rasvete na mostu Duga. Studenti i umetnici zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave na most@itsch.org do 30. oktobra.

Privremeni karakter "murala" reflektuje promenljivost istorijskih okolnosti na datom geografskom području, gde je Dunav dugo bio prirodna prepreka i granica različitih država, dok istovremeno svojim tokom povezuje najveći broj evropskih država. "Murali" će biti izrađeni od organskih materijala - prašine, uglja, peska i pigmenata, i kao takvi bi trajali do prve kiše ili promene vodostaja Dunava, kada bi ih sprala i odnela voda.

Intervencija na električnim stubovima mosta - "Baci pogled preko reke", kako joj samo ime kaže, podstiče sve one koji je vide da pogledaju preko i razmisle o drugoj obali, njenim ljudima, pričama, arhitekturi, i najvažnije, vezi između dve obale. Takođe, ova intervencija jasno govori o tome kako svi imamo drugačiji pogled na svet, počevši od druge obale jedne reke koja protiče kroz grad.

Druga faza projekta odvijaće se na proleće 2018. godine, i podrazumeva slikanje trajnih murala, dok treća i finalna obuhvata kreiranje i postavljanje umetničkih instalacija - skulptura na stubovima starog železničkog mosta.

Projekat "Crossing bridges" se odvija u okviru velikog projekta "Inverting Battlefields – for a borderless future" u organizaciji NGO XENOS iz Graca, a koji se već sprovodi kroz partnerske organizacije Dante Buu-Public Room Sarajevo (BiH), Public Room Skopje (MAK), Nika Rukavina-Museum of Modern Art Rijeka (HR), Polonca Lovsin-KUD Obat (SLO), uz Podršku Regiona Štajerske i Generalnog saveta Austrije.

Neki od partnera i stručnih saradnika na projektu u Novom Sadu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine - MSUV, Austrijski kulturni forum Beograd, Udruženja "Scenatoria", kao i mnogi drugi stručnjaci i umetnici iz zemlje i inostranstva.

Cilj projekta je razvijanje participativne, umetničke intervencije, da bi mostovi, obale i stubovi na Dunavu između Novog Sada i Petrovaradina funkcionisali kao simboli, i veza između naroda, kultura, jezika, religija i država. Kroz niz aktivnosti u javnom prostoru se stvaraju umetničke intervencije i pretvaraju ovu bivšu granicu u savremenu utopiju razumevanja i mira preko i iznad granica. Projekat je takođe u vezi sa temom Evropske prestonice kulture Novog Sada 2021 "izgraditi mostove!"

Umetnički direktor projekta Igor F. Petković, dobitnik je nagrade Outstanding Artist Award 2015, Bundeskanzleramt Österreich (Nagrada za Istaknutog umetnika za 2015. godinu, koju dodeljuje savezni kancelar Republike Austrije za inovativan rad u kulturi) za umetnički memorijalni projekat "Franc Ferdinandov Princip - sinteza dva neprijatelja".

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.