FOTO: Ljubitelji vina uživali u mladom portugizeru

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Ljubitelji vina uživali u mladom portugizeru

Brojni ljubitelji vina okupili su se večeras na tradicionalnoj manifestaciji Dan mladog portugizera u Zmaj Jovinoj.

Posetioci su imali priliku da probaju prvo vino od ovogodišnjeg grožđa, mladi portugizer ili svatovac, proizveden u "Mačkovom podrumu", ali i da prisustvuju bogatom kulturno-zabavnom programu.

Vlasnik vinarije i osnivač manifestacije Sava Jojić kaže da je Novosađanima doneo hiljadu litara vina da probaju. "Uložili smo mnogo truda i želje da radost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uživanja u mladom vinu podelimo sa vinoljupcima iz Novog Sada", priča on za 021.rs

Dodaje da je pitanju globalna svetkovina u slavu mladog vina, koja je potekla iz Francuske, gde je i nastalo najpoznatije mlado vino, božole. "Svake godine imamo izbor za najbolju pesmu, a ovogodišnja manfiestacija je specifična po tome što je pobednik iz Zadra, što znači da smo vrlo objektivni i nismo opterećeni lokalizmima", kaže Jojić za naš portal.

Posetiteljka manifestacije koja je došla iz Zrenjanina Jelena Kojić kaže da je oduševljena vinom koje je probala. "Tako je pitko, mogla bih stalno da ga pijem, oduševljena sam ukusom", navodi ona.

Izvršna direktorka vinarije Đurđica Jojić Novaković kaže za 021.rs da je reč o laganom vinu voćnih aroma, a proizvodi se od sorte portugizer i prvo pristiže od trenutka berbe. "Neka vina se piju u posebnim prilikama, a ovo je vino koje može da se pijucka svakodnevno bez posebnog povoda, uz ručak, čak i kao aperitiv malo rashlađeno. Lepršavo vino bogatog mirisa, podseća na maline, crveno bobičasto voće, na ružu i nosi tu lepršavost u kojoj se posebno uživa", objašnjava ona.

U programu su učestvovali tamburaši sa fruškogorskim vojvođanskim pesmama, folklorni ansambl sa koreografijama prilagođenim ovim prostorima, a na samoj završnici, proglašeni su ovogodišnji pobednici iz Zadra za najbolju pesmu na temu vina i ljubavi.

Ceo događaj, upotpunilo je proglašenje novog viteza vina, Slobodana Trkulje, kome je titulu preneo dosadašnji vitez, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh. Trkulja kaže da mu je veoma počastvovan i da inače svoju muziku spaja sa tradicijom, te zbog toga vidi posebnu simboliku u tome što je deo ovogodišnje manifestacije koja slavi vino.

Direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević kaže za 021.rs da je ova manifestacija prethodnih godina posebno doprinela povećanju domaćih i stranih turista u Novom Sadu, a veruje da će to biti slučaj i ove.

Mlada vina se po pravilu predstavljaju i toče trećeg četvrtka u novembru, a ove godine to je 20. novembar. (Suzana Stojićević)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.