Izvor: Radio 021, 22.Nov.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Demokrate upozorile na pokušaj revizije istorije u Novom Sadu

Aktivisti Demokratske stranke danas su simbolično na kraju Limana IV, gde je predviđeno postavljanje spornog spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45", postavili tablu na kojoj piše "Stop prekrajanju istorije!".

Na tabli su prikazani nadgrobni spomenici sa oznakama različitih vera i tekstom "Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata" i ruka koja na neke od njih urezuje kukasti krst. Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Nebojša Novaković kaže za 021.rs da su ovom akcijom želeli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izraze protivljenje nameri "komunalne koalicije" u Novom Sadu da postavi spomenik kojim se radi revizija istorije.

On je podsetio da uz inicijativu za spomenik "nevinim žrtvama" stoji spisak sa više stotina imena među kojima je veliki broj osoba koje su posle II Svetskog rata osuđene kao ratni zločinci i saradnici okupatora.

"Ovo nije nikakva borba na terenu da li je komunistički režim bio ovakav ili onakav, jer sudske presude postoje. Ovo je borba da se antifašistička borba mora čuvati i negovati, kao i podsečati na tekovine te borbe", naveo je Novaković.

On je dodao da se, ukoliko se ovaj spomenik podigne kako je planirano, pravi nesaglediva šteta, jer se izjednačavaju zločinci i žrtve. Demokrate su ocenile i da tehničko rešenje spomenika govori u prilog tezi o pokušaju revizije istorije, jer se predviđa samo tekst na srpskom, mađarskom i nemačkom, ali ne i na jezicima drugih stradalih civila u II Svetskom ratu - Jevreja i Roma.

Podsetimo da je odluka o podizanju spomenika "Nevinim žrtvama 1944/45" doneta 2018. godine na predlog SVM-a, uz glasove SNS-a i POKS-a, dok dva člana vlasti u Novom Sadu - SPS i LSV, kao i opozicioni DS, SRS i Dosta je bilo to nisu podržali. Odluka o finansiranju i gradnji spomenika doneta je nedavno na sednici Skupštine grada i tada su sve stranke na vlasti dale podršku jednoglasno.

Spomenik treba da se postavi na uglu ulica Ive Andrića i 1.300 kaplara (preko puta Mornarice).

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Vlast izjednačava žrtve i fašiste

Izvor: Danas, 22.Nov.2019

U znak neslaganja sa namerom gradskih vlasti da u Novom Sadu podignu spomenik „svim nevinim žrtvama 1944/45“ aktivisti Demokratske stranke su na uglu ulica Ive Andrića i „1300 kaplara“, na mestu na kojem je predviđeno da stoji nov spomenik, postavili kartonsku maketu spomenika sa pločama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.