FOTO: Čileanac u Novom Sadu upoznao najboljeg prijatelja

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Čileanac u Novom Sadu upoznao najboljeg prijatelja

Hoakin Bastijas je Čileanac koji je zavoleo Novi Sad i svoj boravak u Srbiji neplanirano produžio zbog novog prijateljstva.

On je strasni biciklista koji putuje po Evropi kako bi, kako kaže, učio. Njegov put počeo je od Nemačke, išao je preko Švajcarske, Austrije, Slovenije i Mađarske do Srbije, u koju je došao kako bi se bavio volonterizmom.

Zbog čega bi 27-godišnji diplomirani veterinar volontirao u Srbiji?

Kako za 021 kaže, do svog dolaska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nije ništa znao o Srbiji, ali za nepuna dva meseca dobro se upoznao sa situacijom i naučio osnove srpskog.

"Želim da učim o poljoprivredi, zanatima, drugačijim zanimanjima i drugim kulturama. Zanimaju me organske farme i želim da kroz volonterizam naučim što više o ovoj oblasti, kako bih se time kasnije bavio u Čileu. Ni kod nas, kao ni u Srbiji, ova grana nije dovoljno razvijena, a po tome se Srbija i moja zemlja mnogo ne razlikuju", kaže Hoakin, koji trenutno boravi u Čortanovcima.

U Srbiji je obišao Suboticu i Novi Sad, a na putu ka Beogradu zastao je i ostao u ovom sremskom selu gde je praktično postao član jedne od porodica. Tamo je ubrzo upoznao nove, četvoronožne prijatelje - čopor od sedam napuštenih štenaca u kontejneru na putu do prodavnice.

"Tog 2. januara naišao sam na četiri napuštena mužjaka i tri ženke. Dobio sam dozvolu od porodice da ih dovedem u kuću, a oni su bili toliko oduševljeni da su dvoje i sami udomili. Ja sam se dugo mučio ostale da udomim, ali sam pre nekoliko dana uspeo - poslednji par otputovao je u jednu porodicu u Ruskom Krsturu", priča Hoakin za naš portal.

Kako bi sakupio dovoljno novca da ih vakciniše i kupi im hranu, organizovao je tombolu na svom fejsbuk profilu. Tada je prodao svoju jaknu i kupio neophodna sredstva za štence.

Međutim, nije sve štence dao na usvajanje. Jednog je odlučio da udomi. Tako je mali Gospodin Dinosaurus postao njegov životni saputnik i najbolji drug.

"Obraćam mu se na srpskom jeziku i tako je naučio da se odaziva na svoje ime. S obzirom na to da početkom marta nastavljam svoje putovanje po Evropi, smatram da ću deo Srbije poneti sa sobom", priča Hoakin, koji uskoro napušta dom u Čortanovcima. Kako kaže, to nerado čini, ali se ionako predugo zadržao, jer je bilo planirano da u Srbiji boravi ne duže od dva dana.

Poseta se odužila na skoro dva meseca, a u međuvremenu je stekao značajna prijateljstva. U nameri da udomi štence upoznao je Tamaru Drču iz Udruženja za zaštitu životinja Spans, koja mu je pomogla da pronađe zainteresovane za kučiće, ali i da upozna Novi Sad.

"Znam skoro svaki deo grada, nije velik i lako se snalazim. Najviše volim centar, Petrovaradinsku tvrđavu i Kej. Svi koje sam do sada upoznao bili su druželjubivi, ali i iznenađeni kada su čuli odakle sam. Ja dolazim iz grada u kojem živi šest miliona stanovnika. Sve je mnogo veće, ali zaista nema neke velike razlike", kaže Hoakin za 021.

Upitan da pojasni sličnosti, on objašnjava da su Srbija i Čile umnogome slični. Obe države su siromašne, imaju problem sa ogromnom nezaposlenošću, industrijom i politikom.

"Ni mi nemamo razvijene bitne sektore, kao ni Srbija. Primećujem da je veliki broj mladih ovde nezaposlen i da mladi odlaze iz zemlje", kaže Hoakin i dodaje da time nije iznenađen. Upitan šta misli o razlozima za loš život u Srbiji, kaže da je svestan da je Srbija preživela "mnoge stvari proteklih godina, a da su građani umorni".

"Narod se ne bori jer je umoran, na sve se pristaje. Vidim da su ljudima smanjene plate, a čuo sam da su advokati štrajkovali. Mislim da to govori o finansijskoj situaciji, ali ne znači da je borba za bolje sutra nemoguća", tvrdi Hoakin.

Kako bi mogao da putuje sa Gospodinom Dinosaurusom, napravio mu je mini-prikolicu koja će služiti kao dom. Biće prikačena na njegov bicikl i pitanje je dana kada će njihovo putovanje da se nastavi.

"Nikada se ne zna, možda odlučim da živim negde u Evropi. Za sada to nije plan, već da usvojim dovoljno znanja da se vratim u Santijago i oprobam se u vođenju organske farme. Mislim da je jako bitno pričati o tim stvarima, jer predstavljaju budućnost. Ako budem uspeo da spojim i ljubav prema životinjama s poslom, biće savršeno, ali je taj scenario daleko ostvariv. Sada je najbitnije učiti", kaže ovaj entuzijasta, koji će iz Srbije poneti samo lepe uspomene, nova poznanstva i znanja, kao i svog novog prijatelja - Gospodina Dinosaurusa. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.