FOTO: Burno na raspravi o Nacrtu strategije razvoja grada

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Burno na raspravi o Nacrtu strategije razvoja grada

Novosađani su na današnjoj javnoj raspravi izneli predloge, sugestije i zamerke na nedavno objavljeni Nacrt strategije održivog razvoja grada 2016-2020. godine.

Raspravi su prisustvovali predstavnici lokalnih nevladinih organizacija, udruženja građana i mesnih zajednica. Na početku javne rasprave, šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marijana Dukić Mijatović rekla je da se na ovom nacrtu radilo 11 meseci, te da su u njemu implementirane moderne metodologije iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << okruženja, ali i iz gradova kojima se najviše stremi, kao što su Grac i Brno.

"Moramo da imamo na umu da je ovaj akt pionirski, te da ono što je sada na papiru u nacrtu neobično, može da bude potpuno normalno i očekivano 2020. godine", navela je ona.

Ona je dodala da Novi Sad nije gubitnik, iako nije osvojio titulu Omladinske prestonice Evrope za 2018. godinu, te da će se pristupiti s istim entuzijazmom i narednoj kandidaturi za ovu titulu za 2019. godinu.

Zamerke prisutnih na javnoj raspravi uglavnom su se odnosile na ekološka i urbanistička pitanja, ali i na kulturu. Tako je izneto da se strategija uopšte ne odnosi prema "Sterijinom pozorju" kao značajnoj manifestaciji, ali i da je potrebno proširiti prostorne kapacitete Gradske biblioteke.

Diskusija je u većoj meri bila okrenuta ka problemu izgradnje garaže na mestu parka kod Muzeja Vojvodine, pitanju koje se mesecima provlači u javnosti. Članovi inicijative "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine" rekli su da Novi Sad ne može da se poredi sa Gracom, naročito po postojanju i dostupnosti zelenih površina.

Kako su naveli, Grad pretenduje da potpuno izbetonira centar, uključujući i deo starog jezgra, iako je više od 3.000 građana potpisalo peticiju da se odustane od izgradnje podzemne garaže na lokaciji kod muzeja, zaštićenog objekta. "Ovo nije ideja trenutne vlasti, ova parcela je konstantno na meti da se pretvori u betonsku garažu, koja bi bila ruglo starog jezgra centra grada", poručili su predstavnici inicijative za očuvanje parka.

Pristalice plana Grada da izgradi garažu na toj lokaciji naveli su da park koji grupa građana želi da očuva trenutno služi kao divlji parking, te da garaža ne bi zagađivala životnu sredinu, već uredila prostor.

Rasprava o ovoj temi bila je veoma burna, a u nju su se uključivali i predstavnici drugih organizacija. Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković podržao je građane nezadovoljne planom gradnje garaže, ali i dodao da je Nacrt strategije napisan u labavoj saradnji sa civilnim društvom. Kako je rekao, SWOT analiza u strategiji uopšte ne prepoznaje kapacitet civilnog sektora, iako se na papiru ovaj deo društva prepoznaje kao partnera.

"Gradski konkursi nisu partnerstvo vlasti i civilnog sektora, već korišćenje sredstava. Ne postoji pravi partnerski odnos Grada i civilnog sektora, iako su organizacije civilnog društva voljne da sarađuju", rekao je Trifković. On je pitao da li postoji konkretna studija koja govori koji su benefiti izgradnje omladinskog centra u Kineskoj četvrti, s obzirom na to da Novom Sadu nedostaju omladinski centri.

Pričao je i o rekonstrukciji biciklističke infrastrukture, sa osvrtom na Futošku ulicu, te da bi Grad trebalo da radi na izgradnji mosta preko kanala DTD, a ne na Dunavcu.

Predstavnici mesnih zajednica naglasili su da u gradu postoji problem sa parking mestima, ali i veliki nedostatak rekreativnih terena za decu u centru grada.

Javna rasprava o Nacrtu strategija održivog razvoja grada traje do 4. decembra. Tada će članovi Gradskog veća i načelnici gradskih uprava održati finalni sastanak posvećen uloženim primedbama i sugestijama građana, a uslediće razmatranje dokumenta na sednici Skupštine grada. Predloge je moguće dostaviti i na adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli . (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.