Izvor: Radio 021, 22.Dec.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski sud uvodi novu proceduru od 1. januara

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da od 1. januara 2019. godine uvede novu praksu u svoju proceduru, sa ciljem da se poveća broj sporazumnih rešavanja sporova između država članica Saveta Evrope i podnosilaca predstavki protiv njih.

Taj sud inače odlučuje presudama koje su države članice obavezne da poštuju, a izvršenje sudskih odluka nadgleda Komitet ministara Saveta Evrope.

Nova praksa predviđa da Sekreterijat suda, uvek kada je to moguće, izradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predlog nagodbe - "prijateljskog sporazuma", kako da sud naziva, pošto Vlada tužene države primi obaveštenje o podnetoj predstavci (kojom se građani, preduzeća, organizacije i druga pravna lica obraćaju sudu kada smatraju da su im povređena prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima), objavljeno je na sajtu suda.

Sada se vlade same izjašnjavaju u roku od osam nedelja da li su spremne za nagodbu ili ne.

Prema novoj praksi, Sekreterijat suda će biti zadužen za izradu predloga po obaveštavanju vlada da je protiv nje podneta predstavka zbog kršenja nekog od prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima. Faza postupka u kojoj će biti moguće zaključiti prijateljski sporazum trajaće 12 nedelja. U narednoj fazi, od takođe 12 nedelja, strane u sporu će razmenjivati primedbe ili zapažanja u vezi sa slučajem, nakon čega će sud nastaviti sa postupkom u cilju donošenja svoje odluke.

U okviru nove prakse, kako se navodi, Sekretarijat suda neće praviti predlog nagodbe baš u svakom slučaju. Postojaće izuzeci, kao na primenr, kada pojavi predmet u kome se prvi put pojavljuje pitanje o kome sud nije ranije odlučivao ili iz bilo kog drugog specifičnog razloga koji ne bi bio pogodan za okončanje spora sporazumno.

Ova praksa biće testirana u toku 2019. godine, na kraju koje će sud odlučiiti da li će nastaviti da je sprovodi.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.