Evropski smog smrtonosniji od kineskog

Izvor: Radio 021, 02.Mar.2017, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski smog smrtonosniji od kineskog

Smog u Evropi i Severnoj Americi mogao bi da bude 25 puta smrtonosniji od prosečnog zagađenja vazduha u kineskim gradovima, pokazuje nova studija.

Stručnjaci u do sada najvećem istraživanju ove vrste u razvijenom svetu testirali efekte zagađenja vazduha na ljudsko zdravlje u 272 kineska grada. Prosečno godišnje izlaganje česticama poznatim pod nazivom PM 2,5 bilo je najmanje pet puta veće od prosečnog koje beleži Svetska zdravstvena organizacija.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su otkrili da je u Kini, ipak, manje verovatno povećanje smrtnosti u odnosu na Evropu i Severnu Ameriku. Pretpostavlja se da je razlog tome činjenica da je Kina pogođena velikom količinom prirodne prašine koju širi vetar, dok većina zagađenja na Zapadu dolazi od industrije.

Istovremeno, britanski mediji prenose da je smrtnost u Evropi od zagađenja vazduha povećana za šest odsto, kao i da je zagađenje vazduha u Evropi mnogo toksičnije od onog u Kini.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.