Evropa odbila da ekonomski izoluje Iran

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2018, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa odbila da ekonomski izoluje Iran

Evropljani su odbili zahtev SAD da ekonomski izoluju Iran.

Oni su usvojili pravni instrument za zaštitu evropskih firmi prisutnih u Iranu od američkih sankcija, rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. "Odobrili smo osavremenjivanje statuta o blokadi i preduzećemo sve mere da bi Iran mogao da ima ekonomske koristi od ukidanja sankcija", rekla je Mogerini posle sastanka sa šefovima diplomatija članica EU.

Zakon će stupiti na snagu 6. avgusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istovremeno sa prvim talasom američkih sankcija. Drugi talas kreće 4. novembra, u vreme kongresnih izbora u SAD. Taj propis je ustanovljen 1996. i treba da omogući EU da se suprotstavi američkim ekstrateritorijalnim sankcijama firmama i pojedincima u svetu. Brojne evropske velike kompanije, poput Totala, odlučile su da se povuku iz Irana, ako ne budu izuzete od sankcija. Vašington je odbio izuzeća.

Mogerini je priznala da je situacija teška jer "težinu SAD u svetskoj ekonomiji nije moguće zanemariti".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.