Elektronska registracija u APR-u od 1. januara

Izvor: Radio 021, 29.Dec.2017, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronska registracija u APR-u od 1. januara

Od početaka sledeće godine, preduzetnici u Srbiji će moći da se registruju preko interneta, bez odlaska na šalter, najavila je Agencija za privredne registre, koja od 1. januara pokreće uslugu elektronske registracije.

Registracija preduzetnika tako će biti brža, lakša i jeftinija, rečeno je u APR-u i najavljeno da će uskoro tu mogućnost imati i privredna društva sa ograničenom odgovornošću - d.o.o. sa jednim članom.

Softver za tu uslugu donirao je Program >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a predstavnica UNDP Steliana Nedera izjavila je da će onlajn registracija olakšati život novim preduzetnicima, smanjiti birokratiju i doprineti širenju poslovanja.

Prema njenim rečima, očekuje se da će korist od toga imati 32.000 preduzetnika i oko 6.000 jednočlanih preduzeća koliko se u Srbiji godišnje otvori.

"Ovim želimo da postignemo da se poslovi završavaju samo jednim dolaskom na šalter, a da država, iza tog šaltera, za privredu i građane obavlja sav posao. Drugi korak biće da sve to može putem interneta, bez dolaska", izjavio je direktor vladine Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović.

Direktor APR Zvonko Obradović je rekao da će to biti "rad iz fotelje" uvođenjem "bezšalterskog sistema".

"Verujemo da će za nekoliko godina prestati potreba za šalterima u komunikaciji privrednika sa državom, bar s naše strane APR", rekao je on i objasnio da će registracija biti lakša i jeftinija. Papirna registracija košta 1.500 dinara, a u elektronskoj formi biće 1.000 dinara.

"Iskreno verujemo da će svih 32.000 - 33.000 preduzetnika koliko ih se u proseku godišnje osniva u Srbiji, vrlo brzo, nakon početnog perioda prilagođavanja, što neće biti naročito teško, raditi elektronski", dodao je Obradović.

Elektronsko osnivanje d.o.o. preduzeća s jednim članom očekuje se odmah po usvajanju izmena Zakona o privrednim društvima. Elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika, E-prijava se popunjava u aplikaciji na portalu APR, uz mogućnost plaćanja platnim karticama. Rešenje o registraciji novog preduzetnika, sa elektronskim potpisom i vremenskim žigom, APR će dostaviti na mejl preduzetniku, podnosiocu e-prijave.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.