Džulijan Asanž ostao bez državljanstva

Izvor: B92, 28.Jul.2021, 08:14

Džulijan Asanž ostao bez državljanstva

Ekvador je oduzeo državljanstvo Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa koji je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Pravosudni organi u Ekvadoru formalno su obavestili Ansaža o ništavnosti njegovog zahteva za naturalizaciju, odnosno procesa dodeljivanja državljanstva, u pisanom odgovoru na zahtev ekvadorskog ministarstva spoljnih poslova.

Naturalizacija se preispituje kada je data na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, falsifikovanih dokumenata ili prevare, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi "Gardijan".

Ekvadorske vlasti saopštile su da su dokumenta o Asanžovoj naturalizaciji sadržale više nedoslednosti, različitih potpisa, moguće izmene dokumenata i neplaćenih taksi. Asanžov advokat Karlos Poveda rekao je da je ova odluka doneta zbog procesa i da Asanžu nije omogućeno da se pojavi u ovom slučaju.

On je najavio žalbu u kojoj će tražiti pojašnjenje odluke ekvadorskih vlasti.

"Važnije od pitanje državljanstva je pitanje poštovanje ljudskih prava i ono što će uslediti zbog procesa povlačenja državljanstva", rekao je on.

Asanž je dobio ekvadorsko državljanstvo ujanuaru 2018. godine u okviru neuspelog pokušaja vlade tadašnjeg predsednika Lenina Morena da mu dodeli diplomatski status i izvede iz ekvadorske ambasade u Londonu gde je proveo sedam godina.

Nadležni sud je u ponedeljak poništio tu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osnivaču WikiLeaksa Assangeu oduzeto državljanstvo Ekvadora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jul.2021

Ekvador je oduzeo državljanstvo osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji se trenutno nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh. Pravosudni organi Ekvadora formalno su obavijestili Australca o oduzimanju državljanstva, u pismu koje je odgovor na zahtjev ekvadorskog Ministarstva vanjskih poslova. Naturalizacija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.