Eksploziv postavio čovek iz Srbije

Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksploziv postavio čovek iz Srbije

Željko Milovanović zvani Crveni Vetar, bivši pripadnik JSO, i Bojan Gudurić (27) iz Novog Sada, pripadnik razbojničke grupe kojoj se sudilo pred Specijalnim sudom - dvojica su osumnjičenih izvršilaca atentata na Ivu Pukanića i Nike Franića, za kojima je hrvatska policija raspisala potragu, saznaje „Blic”.

Hrvatska policija juče je saopštila da je zbog ubistva Pukanića krivična prijava podneta protiv pet osoba.

- Trojica su državljani Hrvatske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedan je državljanin Srbije dok peti osumnjičeni ima dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH. Od njih petorice, trojica su privedena istražnom sudiji u Zagrebu, dok je za dvojicom raspisana poternica - izjavio je Krunoslav Borovec iz hrvatske policije. On nije želeo da navede imena osumnjičenih mada je u javnosti od srede poznato da su zbog ubistva Pukanića i Franjića uhapšeni Robert Matanić, njegov brat Luka i Amir Mafalani, državljani Hrvatske. Osumnjičeni begunac Gudurić državljanin je Srbije, dok Milovanović ima državljanstvo Hrvatske i BiH.

Milovanović je srpskoj javnosti postao poznat 2003. godine, kada je opljačkao „Delta banku” u Beogradu, iz koje je s Milošem Peruničićem ukrao milion i po dinara. Uhapšen je, ali je septembra sledeće godine, dok je sprovođen na suđenje, skočio s prozora toaleta beogradske Palate pravde i pobegao. Za vreme „skrivanja” nastavio je s pljačkama. Sa Zoranom Ristićem (40) iz Bajmoka i Miroljubom Kočićem (32) iz Sombora 24. maja 2005. godine opljačkao je novac namenjen pošti u Beočinu. U toku pljačke iznenadila ih je policija. Pucali su na pripadnike MUP-a, koji su uzvratili i Milovanovića ranili u genitalije. Iako ranjen, uspeo je da pobegne i domogne se Tuzle, gde je ubrzo uhapšen, i po nalogu Suda BiH prebačen u zatvor na Kuli. I odatle je uspeo da pobegne, izvesno vreme se krio ali je od potrage srpske policije ostao zaštićen zahvaljujući državljanstvu BiH.

Drugi begunac, Bojan Gudurić, bio je u desetočlanoj novosadskoj grupi, optuženoj za 15 razbojništava u Vojvodini, od avgusta 2004. do januara 2005. godine u kojima su „zaradili” 2,2 miliona dinara. U vreme tih razbojništava Gudurić je imao 24 godine i bio je student prava. Grupa se teretila za seriju pljački pumpi, kladionica, pošti, zlatara, firmi, diskonta „Matijević”. U svim „akcijama” su primenjivali isti scenario. Posle tipovanja su upadali maskirani fantomkama i naoružani pištoljima, a neke od žrtve su vezivali selotejpom.

Vođa grupe bio je Zoran Popović Ćelavi, izbeglica iz Pakraca, koji je i pre serije razbojništava, u zatvoru proveo pet i po godina. Popović je tvrdio da je 1996. bio u JSO, odnosno da je „radio pri DB u JSO”, ali da je iz te jedinice kasnije izašao. Za sada nije poznato kako su se Gudurić i Milovanović upoznali. Ne isključuje se mogućnost da ih je upoznao upravo Popović, koji je bio u JSO kao i Milovanović, a i vođa bande u kojoj je bio Gudurić.

Krunoslav Borovec juče je izjavio da su osumnjičeni za ubistvo atentat pripremali mesec dana.

- Pre zločina 23 oktobra nabavili su ukradeni automobil, i osmatrali Pukanićev stan kao i poslovni prostor „Nacionala” u Palmotićevoj ulici u kojoj je i izvršen bombaški napad. Nabavili su eksplozivnu napravu kao i skuter koji su sa bombom 23. oktobra u 12.40 sati parkirali pored automobila, koji je koristio Pukanić, a zatim aktivirali eksploziv u 18.27 sati - izjavio je Borovec. On je naveo i da je u sredu i četvrtak u akciji rasvetljavanja ubistva Pukanića, koja je nazvana „Balkan ekspres” uhapšeno 11 osoba, i izvršeno 17 pretresa u kojima je nađena velika količina vatrenog oružja, mobilni telefoni i SIM kartice.

- Krivična prijava podneta je i protiv jednog državljana Crne Gore i jednog državljana Srbije koji se terete za pomoć počiniocu posle izvršenja krivičnog dela. Oni su sa osumnjičenima za ubistvo stupili u kontakt, pripremili im beg i finansijsku pomoć za bekstvo. Sa osumnjičenima su se sreli 29. oktobra u 17 sati kod benzinske pumpe u blizini hrvatsko - srpske granice, gde su uhapšeni. Obojica su izvedeni pred istražnog sudije - izjavio je juče Borovec. On nije naveo imena dvojice osumnjičenih za ovo delo ali kako je „Blic” već pisao radi se o Bobanu Đuroviću (54) iz Bara, bliskom saradniku Sretena Jocića zvanog Joce Amsterdama i vozaču Milenku Kuzmanoviću(25) iz Beograda.

Istovremeno, Borovec je rekao i da se Elvis Hadžić (35), koji je preksinoć uhapšen u Velikoj Kladuši ne dovodi u direktnu vezu sa ubistvom Pukanića ali da jeste priveden u akciji „Balkan Ekspres”. Hrvatski mediji prethodno su objavili da je kod Hadžića nađena izvesna količina eksploziva i da u je određen jednomesečni pritvor. Hadžić je od ranije poznat po dilovanju droge, razbojništvima i, krijumčarenjem ljudi.

MUP Srbije: Hrvatska ne traži Jocića

Milorad Veljović direktor srpske policije juče je izjavio da MUP po pitanju Sretena Jocića, do sada nije dobio nikakav zahtev od kolega iz Hrvatske.

- Jocić je verovatno u Srbiji - rekao je Veljović. Ministar Ivica Dačić rekao je da su ljudi uhapšeni u istrazi ubistva Pukanića „povezani s Jocićem, sa ljudima u Srbiji, sigurno i sa osobama u Crnoj Gori”.

- Da li su povezani sa ubistvom, ne znam - rekao je Dačić.

Advokati Stanka Subotića podneli krivičnu prijavu

Tekstovi protiv Caneta navodno išli iz Koštuničinog kabineta



Advokati Stanka Subotića Caneta izjavili su juče da su podneli krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba koje nazivaju „ekspertski tim kabineta bivšeg predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunice”, a koje su, kako tvrde advokati, naručivali diskreditujuće tekstove o umešanosti u kriminal Stanka Subotića koje je pisao hrvatski list „Nacional”, a zatim ih prevodili i slali stranim ambasadama.

Advokat Vladimir Beljanski kazao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da su u pojedinim zapadnim zemljama na osnovu tako konstruisanih materijala sprovođene istage protiv Subotića.

- Tekstovi u „Nacionalu” naručivani su iz Beograda i u Hrvatsku su donošeni i diplomatskim kanalima. Ekspertski tim, neformalno telo pri kancelariji tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije nalazio se u prostorijama Koštuničinog kabineta, a u toku 2001. godine faksovi sa novinskim tekstovima slati su sa broja telefona koji je pripadao kancelariji Aleksandra Nikitovića, tadašnjeg zamenika šefa kabineta Vojislava Koštunice. Ti članci prvo su završavali u italijanskoj ambasadi u Beogradu, a zatim u italijanskom tužilaštvu i organima EU. U pojedinim zemljama, na osnovu ovako konstruisanih materijala otpočinjala je istraga protiv Stanka Subotića, a posle mukotrpnih istraga sudovi u Lihtenštajnu, Švajcarskoj i Francuskoj završavali su procese skidajući svaku sumnju sa Subotića - tvrdio je juče advokat Beljanski.

Advokat Radoslav Tadić, branilac Stanka Subotića, izjavio je juče da Subotić nije umešan u ubistvo suvlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional” Ive Pukanića u Zagrebu.

N. J.

Đurovića pratila policija

Boban Đurović(54), desna ruka Sretena Jocića, već godinama je pod „policijskom obradom” zbog sumnje da legalizuje novac stečen od trgovine drogom. - Đurović je vlasnik nekoliko firmi „Grosom trejding”, „Veko trejd”, „Pangam”, „Vermot”, preko kojih je prao novac od droge, ali i kupovao preduzeća po Srbiji koja su prošla postupak privatizacije - kaže izvor „Blica” i navodi da bi se za Đurovića pre reklo da je „mozak Jocićeve organizacije”. Đurović je sedamdesetih godina, kao vojni obaveštajac prebegao u Italiju, a zatim u Francusku pa u Holandiju, gde je upoznao Jocića ali i stekao bogatstvo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slučaj Pukanić: Policiji poznat ubica

Izvor: RTV Pink, 31.Okt.2008

Utvrđeno ko je dovezao moped s eksplozivom. . . Policija je utvrdila identitet muškarca koji je na dan ubistva vlasnika nedeljnika Nacional Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića na mopedu u dvorište NCL medija grupe dovezao eksploziv kojim su njih dvojica ubijeni, saopštio je načelnik...

Nastavak na RTV Pink...

Atentator na Pukanića izmakao policiji RS

Izvor: Mondo, 01.Nov.2008, 11:37

Željko Milovanović, osumnjičeni za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franjića, boravio je juče na području Doboja, ali policija RS nije uspela da ga uhapsi. Hrvatska policija došla je do saznanja da je za ubistvo Pukanića plaćeno oko 150.000 evra, javljaju hrvatski mediji. 'Lik i delo' Elvisa Hadžića.

Nastavak na Mondo...

Mediji: Eksplozivnu napravu postavio Željko Milovanović

Izvor: Cafe.ba, 01.Nov.2008

Nakon što je jutros policija objavila da je utvrđen identitet pčinitelja koji je, na skuteru u dvorište NCL medija grupe u Vlaškoj ulici, 23. listopada, dovezao eksplozivnu napravu, koja je usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića, medijski portali objavili su, pozivajući se na neslužbene izvore,...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.