Egereši: Novi statut Vojvodine nije izvor napetosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši: Novi statut Vojvodine nije izvor napetosti

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je ubeđen da novi najviši pravni akt pokrajine neće biti generator političkih tenzija u Srbiji, već generator njene buduće evropske politike.

Prema njegovim rečima na Predlog statuta Vojvodine do sada je pristiglo više desetina amandmana, ali veruje da se i pored toga sednica, zakazana za utorak, 14. oktobra, može završiti istog dana.

Utorak, eventualno sreda

"Ipak, ukoliko bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavljena i narednog dana, ustavni rok, koji propisuje da novi saziv vojvođanske skupštine mora u roku od 90 dana da usvoji novi statut, neće biti probijen", dodao je Egereši u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

"Očekujem da ćemo u utorak, eventualno i u sredu, imati demokratsku raspravu o dokumentu najvažnijem za Vojvodinu i da ce poslanici pokazati visok nivo političke kulture. Nadam se da će na kraju oni koji su protiv tog dokumenta prihvatiti stav većine, a ja ću, kao predsednik Skupštine, obezbediti uslove da većina sasluša sve primedbe opozicije", istakao je on.

Da primena počne od Nove godine

Egereši je podsetio da se Predlog statuta potom šalje Skupštini Srbije na odobravanje, zbog čega će uskoro pozvati sve poslanike iz Vojvodine u republičkom parlamentu na razgovor.

"Zatražiću da upravo oni budu inicijatori da se vojvođanski akt što pre stavi na dnevni red Skupštine Srbije, kako bi mogli da počnemo da ga primenjujemo od 1. januara iduće godine", zaključio je Egereši.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.