EK: Da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira

Evropska komisija je u Strazburu objavila evropsku strategiju za upravljanje plastičnim otpadom, sa ciljem da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira.

Mora i da se ograniči jednokratna upotreba plastike.

"Ako ne promenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u okeanima će biti više plastike nego ribe. Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim telima", izjavio je prvi potpredsednik Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Frans Timermans.

Komisija je istakla da strategija ima tri cilja, koji će koristiti privredi, pogotovo plastičnom sektoru u EU, koji zapošljava 1,5 miliona ljudi, a 2015. godine imao je promet od 340 milijardi evra.

Prvi cilj je da se obezbedi da se do 2030. godine sva plastična ambalaža može reciklirati, drugi cilj je smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu, a treći cilj zabrana upotrebe mikroplastike - plastičnih delova manjih od pet milimetara. Kako se navodi, cilj je i da se zaustavi bacanje otpada u more.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.