Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve kontradiktorne odluke o pritvoru „trgovca eksplozivom”

Pravosuđe donelo dve kontradiktorne odluke o pritvoru novosadskog „trgovca eksplozivom” Iva Đukanovića (48) a za „Politiku” govore odgovorni iz nadležnog suda, tužilaštva i policije

Novi Sad – Ivo Đukanović(48), suprug Tatjane Đukanović, savetnika Bojana Pajtića, predsednika Izvršnog veća Vojvodine, posle otkrivanja velike količine eksploziva, eksplozivnih sredstava, oružja i municije pokrenuo je i političko-pravnu aferu.

On je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podsetimo, uhapšen prošlog ponedeljka zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava po članu 348, stav 3. u vezi sa stavom 2. i 1. Krivičnog zakonika. Nakon izricanja policijske mere zadržavanja, on je, uz krivičnu prijavu, priveden dežurnom istražnom sudiji Opštinskog suda gde je saslušan, ali mu nije određen pritvor do 30 dana, koliko iznosi u takvim situacijama.

Međutim, preksinoć oko 22 časa i 30 minuta, kako je saopšteno u novosadskoj Palati pravde, pripadnici Policijske uprave u Novom Sadu ipak su lišili slobode Đukanovića. Kako smo juče obavešteni u novosadskoj Policijskoj upravi, oni su naknadno dobili sudski nalog da uhapse Đukanovića i odmah su ga i potražili na adresi boravišta, ali ga nisu pronašli. Kasnije se on sam prijavio novosadskoj policiji.

Istražni sudija Branislava Perišić rekla nam je da, po njenom uverenju, nakon saslušanja nije imala dovoljno razloga da odredi pritvor Đukanoviću, a to nije tada tražilo ni Opštinsko javno tužilaštvo. Ona je ukazala da tom prilikom nije utvrđena nikakva indicija da ovaj slučaj ima veze sa samitom državnika centralne Evrope, kako se najpre spekulisalo u javnosti i pokazalo netačnim, pa ni po tom osnovu nije donela odluku o pritvoru.

– Da bi se nekome odredio pritvor treba da postoje jasni i konkretni razlozi, a ja sam smatrala da ne postoje. Pošto zastupnik tužilaštva nije reagovao, Đukanovića sam pustila da se brani sa slobode – rekla nam je sudija Perišić.

Opštinski javni tužilac u Novom Sadu Obrad Protić objasnio nam je kako je došlo do obrta u postupku.

– Prilikom podizanja optužnice prema članu 348 KZ koji sankcioniše nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i članu 142 Zakona o krivičnom postupku utvrdili smo da, s obzirom na kvalifikaciju i definisanje slučajeva pri čijim se okolnostima zahteva i mera pritvora, pa je optužnicom predloženo i određivanje pritvora protiv okrivljenog – kaže tužilac Protić.

Nezvanično saznajemo da je tužilaštvo zauzelo rigorozniji stav prema ovom slučaju kada je sam tužilac Protić odlučio da „preuzme stvar u svoje ruke”.

Portparol Opštinskog suda Mirjana Marković ističe da je nakon kompletiranja predmeta u ovom sudu, postupajući sudija dostavio predmet vanraspravnom veću suda kako bi se izjasnilo o predlogu Opštinskog javnog tužilaštva za određivanje pritvora.

– Vanraspravno veće je istog dana, nakon većanja i glasanja, oko 14 časova donelo rešenje o određivanju pritvora protiv okrivljenog Đukanovića i naredbu za prinudno dovođenje dostavilo Policijskoj upravi – ukazuje naša sagovornica.

Prema članu 348 (stav 3) KZ, „ako je predmet dela veća količina oružja, municije ili sredstava ili je u pitanju oružje i druga sredstva velike razorne moći”, počiniocu je zaprećena kazna zatvorom od jedne do osam godina. Prema 1. i 2. stavu istog člana, za slična, ali nešto lakša krivična dela iz ove oblasti zaprećene su sankcije do tri godine, odnosno od šest meseci do pet godina zatvora.

Kada je reč o članu 142 Zakona o krivičnom postupku, pritvor se, osim drugih slučajeva, određuje i „ako postoje okolnosti koje ukazuju da će lice uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela ili ako osobite okolnosti ukazuju da će ometati postupak uticajem na svedoke, saučesnike ili prikrivače”. Pritvor se istim članom predviđa i „ako osobite okolnosti ukazuju da će lice ponoviti krivično delo ili da će učiniti krivično delo kojim preti”.

Novosadski advokat Nenad Suvajdžić koji zastupa odbranu Đukanovića rekao nam je juče da ne želi da se oglasi ovim povodom sve dok traje istraga, ali svoj stav nije obrazložio. On, u interesu svog klijenta, nije želeo da komentariše ni spekulacije u javnosti prema kojima se Đukanović na saslušanju branio da mu je deo naoružanja ostao od oca, a da je deo otkrivenog arsenala u garaži podmetnuo zet s kojim zajedno koristi garažu, ali nisu u dobrim odnosima.

Slavoljub Živković

Đukanović jedva preživeo atentat

Novi Sad – U Policijskoj upravi u Novom Sadu kažu da je Ivo Đukanović njihov stari „poznanik”, ali da se najveća drama za ovog „žestokog momka” sa novosadskog asfalta umalo nije završila tragično upravo po njega. Naime, u noći između 22. i 23. jula 1993. godine na njega je u Novom Sadu izvršen atentat pri čemu je veoma teško ranjen u obe noge i levu ruku. Atentator je pobegao, a naknadno je utvrđeno da je na njega pucao Beograđanin Branko Radulović, poreklom iz Vrbasa, a ne Branislav Lainović Dugi iz Novog Sada, o čemu se ovih dana spekulisalo u javnosti. Međutim, usled nedostatka dokaza ovaj pokušaj ubistva ni do danas nije razjašnjen, a ni Radulović ni Lainović više nisu u životu. U to vreme Ivo Đukanović je bio visoko pozicioniran kao funkcioner Srpskog pokreta obnove, a pored ostalog bio je i narodni poslanik u republičkom parlamentu. Nakon atentata, bar za javnost, povukao se iz politike.

S. Ž.

--------------------------------------------------------------

Tatjana Đukanović podnela ostavku

Novi Sad – Tatjana Đukanović, savetnik predsednika Izvršnog veća Vojvodine za međunarodnu saradnju, podnela je juče ostavku na tu dužnost, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije. Ona je supruga Iva Đukanovića (48), iz Novog Sada, koji je preksinoć lišen slobode zbog velikih količina razornog eksploziva i raznog oružja pronađenog u njegovom i njenom stanu i garaži.

,,Mom suprugu je presuđeno bez porote i suda. Naša deca su zastrašena i izložena porugama. Moj privatni život potpuno se neopravdano izjednačava sa mojom profesionalnom ulogom i obavezama. Time se zlonamerno ugrožava ugled i dostojanstvo institucije u kojoj radim”, navela je ona u ostavci.

,,Da bih zaštitila svoju porodicu i svoje kolege od daljih zluradih podmetanja podnosim neopozivu ostavku na funkciju savetnika za međunarodnu saradnju. Jedini način da ostanem mirna i dostojanstvena jeste da mirno i dostojanstveno odem”, obrazložila je svoju odluku Tatjana Đukanović.

Pre postavljenja na ovu dužnost, saznajemo da je Tatjana Đukanović radila u Službi protokola Izvršnog veća i da je svoje obaveze obavljala izuzetno uspešno, zbog čega je i imenovana na značajniju dužnost. Nju ni zvanično ni nezvanično niko od službi koje istražuju nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnog materijala, za šta je osumnjičen Ivo Đukanović, nije doveo u vezu sa njegovim očito sumnjivim poslovima, mada je u pojedinim medijima izneta dilema da li je ona znala i koliko je njeno učešće u svemu tome.

S. Ž.

[objavljeno: 24/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.