Dva migranta dobila spor protiv Mađarske

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva migranta dobila spor protiv Mađarske

Dva tražioca azila iz Bangladeša danas su pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor protiv Mađarske kojoj je naređeno da im plati odštetu od po 10.000 evra, plus po 8.705 evra za sudske troškove, objavio je danas taj sud u Strazburu.

Ilias Ilias i Ali Ahmed su tužili Mađarsku zbog toga što ih je u jesen 2015. godine držala 23 dana u logoru na graničnom prelazu, a zatim ih vratila u Srbiju.

Evropski sud za ljudska prava je u presudi naveo da su prekršene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima jer je zadržavanje u pograničnoj zoni prelaza Reske bilo jednako pritvoru, što znači da su bili lišeni slobode bez ikakvih formalnih i razumnih odluka i bez pravne procene.

Sud je ustanovio i da je tim tražiocima azila povređeno pravo žalbe, a konstatovao je da nisu prekršene odredbe kojima se zabranjuje nehuman i ponižavajući tretman. Sud je procenio da je konvencija prekršena i njihovim proterivanjem u Srbiju, jer im pritom nisu date adekvatne garancije koje bi ih zaštitile od izlaganja realnom riziku da budu podvrguti nehumanom ili ponižavajuće tretmanu.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.