Država poklanja knjige svim siromašnim đacima?

Izvor: Radio 021, 07.Maj.2016, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država poklanja knjige svim siromašnim đacima?

Ministarstvo će predložiti da država ugroženim osnovcima pokloni udžbenike, što je dobra vest za čak 40.000 učenika iz porodica koje primaju socijalnu pomoć

Besplatne udžbenike za narednu školsku godinu dobiće svi učenici osnovnih škola iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći, najavio je, za "Novosti", ministar prosvete dr Srđan Verbić. On će ovakav predlog izneti Vladi na usvajanje. Spisak će biti formiran prema podacima koje školama dostavljaju centri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za socijalni rad, a za ostvarivanje ovog prava biće dovoljna potvrda o primanju socijalne pomoći. Procenjuje se da će oko 40.000 učenika moći da ostvari ovo pravo.

- Već sledeće nedelje prikupićemo podatke kojima škole raspolažu i pripremićemo program o besplatnim udžbenicima koji treba da donese Vlada. Napravićemo izbor koje udžbenike će učenici dobiti i trudićemo se da to budu oni koji su neophodni za školovanje. Komplete će dobiti učenici svih razreda osnovne škole, a obezbedićemo i komplete za školske biblioteke - kažu u Ministarstvu prosvete.

Ove godine učenici će se prijavljivati s potvrdom iz centra za socijalni rad, ali će svi biti u istom položaju, tj. neće kao prošle godine biti podeljeni na one koji dobiju pun iznos i one koji mogu da računaju na polovinu potrebnog iznosa.

Prošle godine pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je oko 150.000 đaka, ali su dobijali vaučere u iznosu od 2.000 do 8.000 dinara, u zavisnosti od razreda i materijalnog stanja. Pravo na besplatne knjige imala su deca samohranih roditelja, mališani iz hraniteljskih porodica i domova, iz porodica sa oba nezaposlena roditelja i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica. Budžet za besplatne udžbenike bio je oko 600 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete objavilo je na svom sajtu katalog udžbenika koji su škole izabrale za period od naredne tri godine, o čemu možete čitati OVDE. U katalogu se našlo oko 1.700 knjiga, s podacima o ceni, i pojedinačno po školama - koji udžbenik i kog izdavača su izabrali po predmetima.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.