Dodeljene nagrade 55. Sajma knjiga u Beogradu

Izvor: Blic, 28.Okt.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade 55. Sajma knjiga u Beogradu

Nagrade 55. Sajma knjiga u Beogradu dodeljene su večeras izdavačkoj kući "Klio" - za najboljeg izdavača, Geopoetici - za izdavački poduhvat za Ediciju "Ekopoetika" i Milenku Bodirogiću autoru knjige "Prognana bića- srpska mitologija" u izdanju Orfelina iz Novog Sada - za najbolju knjigu za decu.

Predsednik žirija Dragan Velikić je prilikom proglašenja dobitnika rekao da je Izdavačka kuća Klio, osnovana pre 20 godina u vreme opšteg raspada sistema vrednosti, od samog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početka postavila visoke kriturijume u odabiru naslova i autora, i u profilisanju i doslednom negovanju mnogobrojnih edicija iz psihologije, antropologije, sociologije, menadžmenta i marketinga, muzike, dramskih umetnosti, muzeologije.

Obrazlažući nagradu za najbolju dečiju knjigu, Velikić je rekao da je autor Milenko Bodirogić sa grupom izuzetnih novosadskih umetnika, odveo čitaoce u svet čudesnih bića kojih su se plašile bake i učinio sve da ih deca zavole.

U saopštenju žirija se navodi da je pokretanjem edicije "Ekopoetika", izdavačka kuća "Geopoetika" još jednom pokazala izuzetan smisao za otvaranje i istraživanje novih puteva, unutar čvrsto i jasno definisanog izdavačkog koncepta.

"Ovom edicijom Geopoetika istražuje problematiku ekološke ugroženosti naše planete, a dubina i značaj te problematike ubedljivo su pokazani već u prvih nekoliko naslova edicije", rekao je Velikić.

Specijalno priznanje za 2010. godinu je dobila Izdavačka kuća "Prometej" iz Novog Sada za Pravopisni rečnik srpskog jezika sa pravopisno gramatičkim savetnikom, Milana Šipke.

Velikić je istakao da je to kapitalno delo koje svojom vrednošću u kontekstu srpske kulture izlazi iz okvira uobičajenih standarda žiriranja i posebnim mestom se izdvaja iz ovogodišnje produkcije srpskog izdavaštva.

"To je prvi potpuni standardni i normativni pravopisni priručnik koji se kod nas pojavljuje posle 50 godina i time ispunjava višedecenijski prazan prostor izmedju norme i prakse", rekao je on.

Milenko Bodirogić, dobitnik nagrade za najbolju knjigu za decu, rekao je u ime svih nagradjenih da u je tokom 20 godina kada je dobro živela samo politička elita, Sajam knjiga bio sedmodnevni predah od svega, kada se na trenutak činilo da živimo kao sav normalan svet, u zemlji u kojoj se čita i u kojoj se knjige vole i dodao da mu je zadovoljstvo da u tom predahu primi nagradu.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da je ovogodišnji sajam veoma uspešan, ali da će konačne ocene biti iznete po završetku manifestacije.

Prema njegovim rečima, Sajam je ove godine uspešan i zahvaljujući izdavačima koji su se potrudili da ispune sve standarde u pogledu ponude i opremanja izlagačkog prostora.

Ožegović je najavio da će od sledeće godine za nagradu konkurisati svi izdavači koji izlažu na Sajmu knjiga, a ne kao do sada - samo oni koji se ranije prijave, i dodao da će to učiniti da konkurencija bude veća, a samim tim i kvalitet nagrada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.