Izvor: Radio 021, 05.Jul.2020, 19:25

Do posla najbrže visokoobrazovani iz IT sektora

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da "kontinuirano sprovodi nove mere aktivne politike zapošljavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije građana u cilju većeg zapošljavanja nezaposlenih osoba".

Ministar Zoran Đorđević navodi da se u ovoj godini sprovode i obuke za tržište rada za nezaposlena lica osobe sa invaliditetom, kao i prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Prema njegovim rečima, od 27. februara do 15. maja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tačnije za vreme epidemije koronavirusa, za naknadu u slučaju nezaposlenosti prijavilo se 14.500 građana, a prema najnovijim podacima RZS od 15. maja registrovan broj zaposlenih bio je 2.196.372, što je za 6.988 više nego 27. februara.

U podacima Nacionalne službe za zapošljavanje navodi se da najbrže dolaze do posla visokoobrazovani profili iz sledećih oblasti: diplomirani inženjer informacionih tehnologija, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjer elektronike, diplomirani inženjer građevine sa odgovarajućim licencama, profesor: matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnik/profesor stranih jezika lekar s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog...), diplomirani farmaceut, biohemičar, stručnjak za finansije – računovođa.

Kada su u pitanju profili srednjeg nivoa obrazovanja, brže dolaze do posla sledeći profili: operater na CNC mašinama, zavarivač, knjigovođa, računovođa, negovatelj, medicinska sestre (specijalista instrumentiranja), kuvar, elektrotehničar: elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničar za kompjutersko upravljanje, radnik na obezbeđenju – tehničari obezbeđenja, tesar, zidar, armirač.

O postupku zapošljavanja zainteresovani građani mogu da se informišu preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a o detaljnije o tome koje su sve pozicije za zaposlenje otvorene, u skladu sa nivoom obrazovanja, možete da pogledate OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.