Đukanović optužio zeta da  mu je podmetnuo eksploziv

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 23.Jun.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović optužio zeta da mu je podmetnuo eksploziv

Novi Sad - Opštinsko javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je juče optužnicu protiv Iva Đukanovića (48) kod koga je prošle nedelje neposredno pred početak održavanja samita šefova centralnoevropskih država zaplenjena veća količina plastičnog eksploziva visoke razorne moći. Đukanović se prema optužnici tereti da je u ilegalnom posedu držao više od pet kilograma plastičnog eksploziva, detonatorske kapisle, pištolje-olovke, lasere, kao i pet komada vatrenog oružja. I pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << impozantnog arsenala naoružanja, Đukanović, inače suprug savetnice predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, pušten je iz pritvora.

Podizanje optužnice Đukanović je dočekao na slobodi, na koju je, i pored indicija da poseduje dvojno državljanstvo, pušten odlukom istražnog sudije Opštinskog suda Branke Perišić.

Navodno, Đukanović je u istrazi objasnio da je deo naoružanja „nasledio” od pokojnog oca, ali da mu je deo nađen u garaži podmetnuo zet, sestrin muž, sa kojim nije u dobrim odnosima. Garažu, u kojoj je nađen deo naoružanja, tvrdi Đukanović, koriste obojica. Pred sudijom, Đukanović je navodno i sam bio iznenađen onim što su policajci pronašli u njegovom stanu, garaži, ali i na još nekoliko lokacija gde je imao „štek”.

Činjenica da se čovek koga je i policija okarakterisala kao trgovca eksplozivom slobodno šeta gradom izazvala je revolt građana Novog Sada, ali i pripadnika policije koji su tri meseca pripremali Đukanovićevo hapšenje.

- Mi smo odradili svoj posao, a ostalo je bilo na tužilaštvu. Zašto je Đukanović pušten na slobodu znaju samo istražni sudija i tužilac koji je prisustvovao Đukanovićevom saslušanju - kaže izvor „Blica” iz novosadske policije, ne krijući ogorčenje zbog odluke pravosudnih organa.

Istražni sudija Branka Perišić nije želela da obrazloži odluku o puštanju Đukanovića, dok nezvanično u sudu njenu odluku brane tvrdnjom da za određivanje pritvora nisu postojali razlozi.

- Sudija je procenila da nema opasnosti od uticaja na svedoke, kao ni opasnosti od bekstva, te je dozvolila osumnjičenom da se brani sa slobode - kaže izvor „Blica” iz novosadskog suda.

U sudu niko nije želeo da komentariše zašto to što je Đukanović ranije hapšen zbog istog dela nije tretirano kao rizik od ponavljanja dela, kao ni zašto nađena količina eksploziva, inače dovoljna da se raznese manji gradski blok, nije tretirana kao otežavajuća okolnost.

- Ne postoji nijedni logično opravdanje da neko drži eksplozivne naprave u privatnom posedu. Prema količini koja je nađena kod Đukanovića, postoji opravdana bojazan da to može biti iskorišćeno za neko drugo krivično delo - kaže izvor „Blica” iz policije, navodeći da je zbog istog dela Đukanović bio privođen pre četiri godine. I tada je, tvrdi naš sagovornik, bez puno objašnjenja bio pušten na slobodu.

Ivo Đukanović juče se na poziv „Blica” javio na mobilni telefon, ali nije želeo da komentariše podizanje optužnice.

- Nemam nikakav komentar i nemojte me više zvati - rekao je Đukanović i prekinuo vezu.

Dačić: Iznenađujuća odluka suda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je za MUP „veoma iznenađujuća” vest da Ivu Đukanoviću, kod kojeg je policija pronašle veliku količinu eksploziva i oružja, nije određen pritvor.

- Sigurno da to nije delo za koje se neko može braniti sa slobode, ali ne želimo da se mešamo u rad pravosudnih organa - rekao je Dačić.

Zaplenjen eksploziv i oružje u stanu i garaži

-tri kilograma TNT eksploziva,

-dva i po kilograma pentrit eksploziva,

-četiri improvizovane naprave (kompletne) TNT od po 200 grama

-sporogoreći štapin sa detonatorskim kapislama broj 8

-četiri detonatorske kapisle broj 8

-pet paketa prigušivača sa hemijskom imporovizacijom pištolja kalibra 2

-šest kompleta po 10 "pištolja olovki”

-satni mehanizam – vojno formacijski sa oznakom SU – 24Č-M-83,

-devet komada EDK – električne (detonatorske kapisle sa žicom)

-više komada prigušivača

-tri lasera za pištolj CZ 99,

-pet okvira za pištolj marke "Škorpion”

-pištolj marke "Broving” model CZ 83

-pištolj marke CZ model 70

-pištolj P-38

-jedan pištolj sa prigušivačem model 991, kalibra 6mm

-više komada metaka za navedeno oružje, rezervnih delova, štapina, okvira, lasera i druge prateće opreme.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivo Đukanović ponovo uhapšen u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2009

BEOGRAD - Ivo Đukanović je večeras ponovo uhapšen u Novom Sadu, nakon što je Opštinsko tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu a sud zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija odredio pritvor, potvrdio je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić...Đukanovića...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dinamit u pokrajinskoj vladi

Izvor: Politika, 23.Jun.2009

Hapšenjem novosadskog distributera eksploziva počinje da se odmotava pozadina atentata u regionu, a posebno u Zagrebu i Vrbasu ..Ivo Đukanović je sinoć ponovo uhapšen u Novom Sadu, nakon što je Opštinsko tužilaštvo u tom gradu protiv njega podiglo optužnicu a sud mu zbog nedozvoljenog držanja...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.