Đelić otvorio Festival nauke u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić otvorio Festival nauke u Novom Sadu

NOVI SAD - U holu Poljoprivrednog fakulteta danas u 11 časova svečano je otvoren 2. Festival nauke u Novom Sadu.

Ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić najavio je na otvaranju Festivala nauke projekte ulaganja u nauku koje Vlada Srbije planira da sprovede u naredne četiri godine.

Đelić je rekao da ce godišnji budžet za naučne projekte biti 90 miliona evra na republičkom nivou, a odredena sredstva za ovu oblast uložiće i Vlada Vojvodine.

Konkursi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ove projekte biće raspisani sutra na velikom skupu u beogradskom centru Sava u kojem će učestvovati 3500 naučnika iz cele Srbije.

"Naša pozicija mora da bude zemlja visoko obrazovanih ljudi, koji plasiraju skupe proizvode u Evropi i u svetu, i sutrašnji skup koji se zove Naučna zajednica Srbije za našu budućnost je biće važan korak u tom pravcu" , najavio je Đelić.

Iz Fonda za nauku oko 20 miliona evra ce biti direktno upotrebljeno za povratak naučnika, koji su otišli iz zemlje. Resorni ministar rekao je da već postoji spisak najistaknutijih naučnika i tehnologa iz inostranstva sa kojima će direktno pregovarati o povratku u zemlju.

U narednom periodu biće omogućeno i to da mladi naučnici do 35 godina budu rukovodioci velikih projekata.

Festival nauke u Novom Sadu održava se drugi put u kampusu novosadskog Univerziteta.

Tokom vikenda, na ovom Festivalu će biti predstavljeno 26 naučnih oblasti, a u realizaciji učestvuje više od 300 naučnih radnika i studenata.

Tokom dva festivalska dana, 22. i 23. maja, očekuje se poseta više hiljada studenata, učenika osnovnih i srednjih škola i građana, koji će imati priliku da aktivno učestvuju u prezentacijama niza zanimljivih eksperimenata i radionica, koje su pripremili i u kojima učestvuje više od 300 izlagača, nastavnika i studenata volontera Univerziteta u Novom Sadu.

Festivalske radionice, tribine i predavanja održaće se u kampusu Univerziteta u Novom Sadu - Trg Dositeja Obradovića, u holovima Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta, na Fakultetu tehnoloških nauka i na Đačkom igralištu.

Festival nauke održava se pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine i Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Srbije.

Ulaz na festival je besplatan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NS: Đelić otvorio Festival nauke

Izvor: B92, 22.Maj.2010

Novi Sad -- Ministar nauke Božidar Đelic najavio je na otvaranju Festivala nauke na Univerzitetu u Novom Sadu projekte ulaganja u nauku u naredne četiri godine...Đelic je rekao da ce godišnji budžet za naučne projekte biti 90 miliona evra na republičkom nivou, a određena sredstva za ovu oblast...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.