Devet građana Srbije poginulo u Egiptu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2009, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet građana Srbije poginulo u Egiptu

BEOGRAD/NOVI SAD - Prema još uvek nepotvrđenim informacijama koje je ambasada Srbije u Egiptu dobila od Turističke policije Egipta, u saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila na putu od Hurgade do Luksora, poginulo je devet naših građana, a osmoro je povređeno, rečeno je Tanjugu u Ministarsrvu spoljnih poslova Srbije. Vlada Republike Srbije proglasila je petak, 17. jul, Danom žalosti u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da su svi državni kapaciteti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << angažovani kako bi se pomoglo srpskim turistima povređenim u saobraćajnoj nesreći u Egiptu, u kojoj je poginulo devet a povređeno osam ljudi.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije iz Egipta gde boravi povodom samita Pokreta nesvrstanih, Tadić je rekao da se preduzimaju mere da se povređenim turistima pruži najbolja lekarska nega i obave ostale neophodne procedure.

On je dodao da je dao instrukcije da u Egipat iz Srbije dođe i konzularna delegacija koja će pomoći u tim poslovima osoblju ambasade Srbije u Kairu.

Tadić, koji učestvuje na samitu Pokreta nesvrstanih u Šarm el-Šeiku, rekao je da je sve učesnike pogodila vest o nesreći i da je primio brojna saučešća od predstavnika stranih delegacija.

Vlada Republike Srbije proglasila je petak, 17. jul, Danom žalosti u Srbiji, povodom pogibije naših državljana u teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ranije, tokom dana, mediji su navodili zvanične izvore koji su pominjali broj od 11 poginulih Srbije i šestoro povređenih.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je u stalnoj vezi sa predstavnicima egipatskih vlasti u pokušaju da pribavi sto više informacija o građanima Srbije koji su se jutros nalazili u autobusu koji je doživeo sudar u toj bliskoistočnoj državi, saopšteno je večeras iz Ministarstva u Beogradu.

Prema do sada raspoloživim poluzvaničnim informacijama koje je Ministarstvo ranije objavilo, u nesreći je poginulo devet, a povređeno osam građana Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije u toku večeri informisalo članove porodica građana koji su boravili u Egiptu o svim detaljima sa kojima u ovom trenutku raspolažu zvanične institucije u Beogradu.

Na žalost, od egipatskih vlasti još nije dobijena zvanična potvrda o broju i identitetu poginulih građana u jutrošnjoj nesreći na putu od Hurgade ka Luksoru, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova

Pošto Ministarstvo dobije zvanične informacije o identitetu poginulih i povređenih građana, javnost će o tome biti posredstvom,m medija, takođe je navedeno u saopštenju.

Tadićevo saučešće

ŠARM EL ŠEIK - Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je danas najdublje saučešće porodicama poginulih u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Egiptu.

Tadić je vest o teškoj nesreći primio na 15. samitu šefova država i vlada Pokreta nesvrstanih u Šarm el Šeiku, 800 kilometara udaljenom od Hurgade.

Ambasada Srbije u Kairu dobila je informacije od zvaničnih organa da je reč o autobusu u kome je bilo 17 putnika iz Srbije, 14 odraslih i troje dece.

"Perla turs" još bez zvaničnih informacija

U novosadskoj turističkoj agenciji "Perla turs" još nemaju zvanične informacije o nastradalim turistima u jutrošnjoj saobraćajoj nesreći koja se dogodila u Egiptu.

Milosavljević: Očekujemo zvanično saopštenje

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da će se ambasada Srbije u Egiptu oglasiti zvaničnim saopštenjem sa informacijama koliko je tačno srpskih turista povređeno i poginulo u saobraćajnoj nesreći u toj zemlji.

Za sada raspolažemo samo informacijama egipatskih vlasti i nezvaničnim izveštajem naše ambasade prema kojima je na putu Hurgada - Luksor u teškoj saobraćajnoj nesreći poginulo 11 građana Srbije, a povređeno šestoro, rekao je Milosavljević na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Rodbina putnika koji su posredstvom "Perla tursa" 10. jula otputovali u Egipat neprestano poziva agenciju, ali, kako je novinarima rečeno, nikakvih podataka neće biti dok, kako kažu, ne stignu zvanične informacije iz srpskog konzultata u Kairu.

U ministarstvu dežurni telefoni

Prema još nepotvrđenim informacijama koje je ambasada Srbije u Kairu dobila od egipatskih vlasti, do nesreće je došlo prilikom sudara autobusa u kojem su se nalazili turisti iz Srbije i teretnog kamiona.

Predstavnici ambasade Srbije u Egiptu otputovali su u Hurgadu, kako bi našim građanima pružili svu neophodnu pomoć, stoji u saopštenju.

Saučešće premijera Cvetkovića

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je danas saučešće porodicama nastradalih građana Srbije u teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu.

"Duboko me je pogodila vest o saobraćajnoj nesreći kod egipatskog mesta Luksora, u kojoj je živote izgubilo više građana naše zemlje. Porodicama nastradalih u ovoj teškoj nesreći izražavam svoje najiskrenije saučešće", navedeno je u poruci premijera Cvetkovića, koju je prenela vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas je hitno uputilo specijalni konzularni tim koji će u narednim danima izvršiti sve neophodne konzularne radnje, kako bi povređeni građani bili adekvatno zbrinuti, kao i da bi se u što kraćem roku omogućio prenos tela poginulih građana Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nastaviće da informiše javnost o svim zvaničnim podacima koje egipatske vlasti budu dostavljale ambasadi u Kairu.

Ministarstvo spoljnih poslova otvorilo je dežurne telefone za svaku vrstu pomoći i asistencije. Brojevi telefona su: +381 11 306 82 68 i 306 81 97 i biće otvoreni 24 časa svakim radnim danom, kao i vikendom.

Vasliljević: Jedan turista u životnoj opasnosti

Nedostupan predstavnik "Perla tursa"

Šef prodaje u Turističkoj agenciji "Perla turs" Goran Pašić izjavio je da još nema podataka da li među poginulim putnicima kod egipatskog grada Luksora ima i putnika koji su preko te agencije otputovali u Egipat.

"U ranim poslepodnevnim časovima još ne znamo da li među poginulim putnicima u autobusu ima i turista koji su u Egipat otputovali u aranžamanu "Perla tursa". Naš predstavnik Mahmud, Egipćanin koji govori srpski, nedostupan nam je na mobilni telefon celi dan. A on je, verovatno, bio u autobusu koji je doživeo udes. Još nemamo nikakvu informacije od policije niti od egipatske Ambasade", rekao je Pašić za Srnu.

On je dodao da su putnici, prema njegovim saznanjima, išli na izlet u Luksor.

"Reč je o autobusu lokalne turističke agencije, koji se rano jutros kod Luksora sudario sa kamionom", naveo je Goran Pašić.

Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević izjavio je večeras da se jedan od osam srpskih turista povređenih u saobraćajnoj nesreći kod Luksora još nalazi u životnoj opasnosti.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije iz Kaira, Vasiljević je rekao da su lekari operisali tog pacijenta i da su njegove povrede još opasne po život, dok je stanje ostalih sedam povređenih lakše.

Ambasador je dodao da su egipatski lekari izrazili očekivanje da će se zdravstveno stanje i tog ugroženog pacijenta do sutra stabilizovati.

On je rekao da su svi povređeni smešteni u jednu od najboljih klinika u Kairu a da ih je večeras obišao i izaslanik egipatskog predsednika koji je lekarima naložio da za povređene turiste obezbede najbolju medicinsku negu.

Prema rečima Vasiljevića, svi zaposleni u ambasadi u Kairu su angažovani a očekuje se i dolazak konzularne delegacije iz Beograda kako bi se obezbedila pomoć povređenima i kako bi se organizovalo prebacivanje tela poginulih u Srbiju.

Detaljnije informacije o povređenima mogu se saznati na telefone bolnice u Hurgadi 00 206 53544850 i 00 206 53543850.

Brojevi telefona Ambasade Srbije u Kairu su: 00 202 27354061, 00 202 27365494, 00 202 27357094.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.