Izvor: Radio 021, 18.Feb.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dekan FMN: Profesor Stojković nije smenjen, jedan razgovor je ispolitizovan

Profesor dr Miodrag Stojković nije smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, kaže za "Novosti" dr Vladimir Jakovljević, dekan ovog fakulteta.

Dodaje da se o smeni i ne razmišlja i tako će biti sve dok dr Stojković eventualno ne odluči drugačije.

Informacije o smeni poznatog genetičara sa čelnog mesta katedre koju je i osnovao podigle su veliku prašinu u javnosti. Poznati naučnik navodno je smenjen odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dekana i na to mesto je postavljena koleginica sa iste katedre Biljana Ljujić.

"Jedan naš razgovor i operativni dogovor, prema svemu sudeći, dobio je neke druge konotacije i, čini mi se, bespotrebno je ispolitizovan", kaže dr Jakovljević za Novosti.

On pojašnjava da mu je profesor Stojković kazao da će u narednom periodu imati dosta obaveza van matičnog fakulteta te da su se zato dogovorili da koleginica privremeno rukovodi katedrom, odnosno operativno ga menja dok je on odsutan. Dekan je trebalo da profesorku Ljujić imenuje za Stojkovićevog zamenika.

"To je jedina istina, sve ostalo su podmetanja. Posle svega što se čulo, pričalo i pisalo odlučio sam da i taj dogovor stopiram sve dok se ponovo ne vidim i popričam sa profesorom Stojkovićem", kaže dekan.

Profesor Stojković je šef katedre za genetiku na osnovnim i doktorskim studijama. Dekan napominje da je on veliki stručnjak i brend kragujevačkog Medicinskog fakulteta i da je velika želja da on tu i ostane i svojim ogromnim znanjem i ubuduće doprinosi razvoju ove obrazovne institucije. Takođe, planiran je i za rukovodioca Centra za matične ćelije, koji je u izgradnji.

Istovremeno, profesorka Biljana Ljujić kaže za "Blic" da je prvobitno došlo do "rotiranja pozicija", odnosno da ju je dekan FMN-a obavestio da će obavljati funkciju šefa te katedre koju je obavljao dr Stojković.

"Šta je razlog toga, ne znam. Tu funkciju niti sam tražila, niti sam je prihvatila bez profesorove saglasnosti. Dekan Vladimir Jakovljević je razgovarao sa profesorom dr Stojkovićem telefonom kada su se dogovorili oko svega. Dekan me je pozvao i prvo što mi je rekao jeste da je razgovarao sa Stojkovićem i ja sam rekla da ne želim to da potpišem dok ne pitam profesora. Profesor je dao pismenu saglasnost za to da ja budem šef katedre i ja sam na to pristala. Šta je razlog, ja ne bih u to ulazila. Ni u jednom momentu ne želim da ugrozim svoju saradnju sa profesorom, koji je kao čovek i kao naučnik prema meni 12 godina bio divan", kaže prof. Ljujić za Blic.

Kako tvrdi Ljujićeva, da se preispita odluka o smeni dr Stojkovića tražili su članovi Katedre za matične ćelije, među kojima su i Nebojša Arsenijević, bivši rektor Kragujevačkog univerziteta koji je smenjen zbog nepotizma, zatim njegov sin Aleksandar, kojem je poništena diploma doktorskih studija, kao i nevenčana supruga bivšeg rektora Tatjana Kanjevac.

Ljujićeva je u međuvremenu podnela ostavku na mesto šefa katedre, a i na sajtu fakulteta piše da je šef ove katedre dr Miodrag Stojković.

Detaljnije u današnjim izdanjima Novosti i lista Blic.

Autor: Novosti, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vladimir Stojković,   Kragujevac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.