Deficit u pokrajinskom budžetu 11 milijardi dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2009, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit u pokrajinskom budžetu 11 milijardi dinara

NOVI SAD - U budžetu Vojvodine biće 11 milijardi dinara manje od planiranog u martu ove godine. Odlukom o rebalansu koju su danas sa 80 glasova za i 23 protiv prihvatili poslanici pokrajinskog parlamenta, ovogodišnji budžet Vojvodine iznosiće nešto manje od 53 milijarde dinara što je za još 7,3 milijarde ili 12 odsto manje od tada planiranih oko 60 milijardi.

Obrazlažući taj predlog, predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić naglasio je da je rebalnas budžeta projektovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u skladu sa Odlukom o prioretima, pre svega, u zapošljavanju i investicijama u privredi, a i na uštrb nekih pokrajinskih sekretarijata, ocenivši da je to budžet sa najmanjim, od svega šest odsto, izdvajanjem za administraciju.

Takav budžet Pajtić je ocenio korakom ka suzbijanju i umanjenju finansijske krize.

Statut nezaobilazno pitanje

Iako je na dnevnom redu Skupštine Vojvodine rebalans pokrajinskog budžeta za 2009. godinu, pokrajinski Statut bio je nezaobilazno pitanje.

Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić ocenio je da je rebalans urađen u skladu sa novim Zakonom o budžetskom sistemu i da je ukupan fiskalni deficit od 11 milijardi dinara u skladu sa okvirima Vlade Srbije i Odlukom Skupštine Vojvodine o načinu i proritetima u izvršvanja tog budžeta.

Poslanici opozicije podneli su 25 amandmana na predlog te odluke, od kojih vladajuća većina nije prihvatila nijedan.

U novouređenoj i rekonstrisanoj Velikoj sali Skupštine Vojvodine poslanici su danas, prvi put, koristili elektronski sistem glasanja. Dejan Janča novi ombudsman

Poslanici Skupštine Vojvodine izabrali su Dejana Janču na današnjoj sednici za novog ombudsmana. U narednih šest godina profesor doktor Dejan Janča, dosadašnji savetnik u kabinetu predsednika Izvršnog veća Bojana Pajtića, obavljaće funkciju zaštitnika građana.

Novi ombudsman za RTV ističe da je njegov predhodnik ustanovi pokrajinskog ombudsmana doneo ugled i autoritet kakav ona i zaslužuje. On je dodao da će njegova iskustva svavko poslužiti kao osnov za dalji rad i poboljšanje, jer se kod nas na žalost o ombudsmanu malo zna. U ovom trenutku ne može da tvrdi šta je to što bi trebalo dopuniti i izmeniti, ali ističe da će raditi na popularizaciji ustanove.

"Ombudsmanu je zabranjeno da bude član bilo koje stranke, da ima bilo kakvu drugu funkciju. On mora biti nepristrasan ", kaže Janča i dodaje da on sa svojih 5 zamenika čini instituciju koja mora da funkcioniše na principima demokratije.

Za Janču su na današnjoj sednici glasala 102 poslanika, protiv je bilo šest, dok su dva bila uzdržana. Janča je na funkciji pokrajinskog ombudsmana zamenio Petra Teofilovića, posle šestogodišnjeg mandata.

Dejan Janča, je i šef Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a više godina bio je član Komiteta za ljudska prava UN u Njujorku.

I o poslovanju "Vojvodinašuma"

Na dnevnom redu sednice naći će se i poslovanje Javnog preduzeća "Vojvodinašume", a biće imenovani i novi članovi i predsednik Upravnog odbora Srpskog narodnog pozorišta. Poslanici će razmatrati i stanje u socijalnim ustanovama Vojvodine.

Juče je zasedalo nekoliko odbora. Odbor za budžet i finansije prihvatio je predloge Izvršnog veća za rebalans ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta koji je umanjen za skoro sedam milijardi dinara.

Pripremila novinarka Radio Novog Sada Vesna Popov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Budžet manji za sedam milijardi dinara

Izvor: Capital.ba, 15.Okt.2009

NOVI SAD, Skupština AP Vojvodine na današnjoj sjednici razmotriće prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim je predviđeno sedam milijardi dinara manje od budžeta planiranog krajem marta ove godine. Na predloženi rebalans pokrajinskog budžeta opozicione poslaničke grupe u Skupštini AP...

Nastavak na Capital.ba...

Usvojen rebalans budžeta Vojvodine

Izvor: EMportal, 15.Okt.2009

Skupština Vojvodine usvojila je danas rebalans pokrajinskog budžeta za 2009. koji iznosi 52,58 milijardi dinara, što je za 7,26 milijardi manje u odnosu na prvobitni budžet.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.