Dečije i rođendanske torte: 10 božanstvenih recepata

Izvor: Luftika.rs, 18.Mar.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečije i rođendanske torte: 10 božanstvenih recepata

Bilo da ste ljubitelj slatkiša ili ne, nekada u životu ćete morati napraviti makar rođendansku tortu, kako bi iznenadili voljenu osobu, člana porodice ili svoje dete. Na svakom koraku se nalaze priznate prodavnice kolača i torti gde veoma stručni ljudi znaju da prave čuda.
Mi nismo toliko nepoverljivi, smatramo da svako u svome domu može napraviti pravu vizuelnu poslasticu, samo ako pusti mašti na volju.
Stoga vam predstavljamo listu 10 najlepših recepata za dečije i rođendanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << torte. Aktivirajte svoju kreativnost i krenite u svet vizuelnih slatkiša.
Dečije torte Dečije torte moraju biti kreativne, šarene i maštovite. Recept koji je pred vama je sve to zajedno, sa dodatkom fantastičnog ukusa u kome će svako dete uživati. Prijatno.
Duško Dugouško torta
Sastojci: Kore:
20 jaja 20 kašika šećera 20 kašika brašna 2 praška za pecivo Prehrambena boja (plava, zelena, crvena, narandžasta) Fil:
2 l soka od pomorandže 6 pudinga od vanile 2 kašike gustina 2 margarina 300 g šećera 300 g seckanih pečenih lešnika Dekoracija:
500 ml slatke pavlake Priprema: Razdvojiti belanca i žumanca. Umutiti belaca u čvrst šam, dodavati postepeno šećer i mutiti. Zatim uz lagano mešanje varjačom dodavati žumanca, brašno i prašak za pecivo. Smesu razliti u pet činija, dodati u svaku boju (plava, zelena, narandžasta i crvena) s tim da peta ostane žuta.
Ispeći po dve okrugle kore od svake smese u rerni na 200°C. Koristiti manji kalup prečnika 20 cm.
Razmutiti puding i gustin sa malo soka. Preostali sok i šećer zagrejati, dodati puding i kuvati dok se ne zgusne. Kada se puding ohladi sjediniti sa penasto umućenim margarinom i lešnicima. Filovati kore ovim redom: plava kora, fil, zelena, fil, crvena, fil narandžasta, fil i na kraju žuta kora.  Tako formirati dve torte.
Jednu staviti na sredinu tacne, a drugu iseći tako da se dobiju dva uveta i mašna. Staviti uši gore a mašnu ispod prve torte.
Umutiti slatku pavlaku u šlag, odvojiti deo za celog zeku, koji je siv i manji deo za unutrašnjost zekinih ušiju. Od čokolade napraviti oči i brkove zeki. Mašnu obojiti po želji.
Rođendanske torte Rođendanske torte mogu biti  veoma kreativne i izgledati lepo i ukoliko nisu u pitanju dečiji rođendani. Odrasli takođe vole da vide vizuelno lepu tortu, dok je ukus presudan. Predstavljamo vam prelepu rođendansku tortu koja je oduševila i naše istančane ukuse u redakciji Luftike.
Karamel plazma torta
Sastojci: Za kore:
12 belanaca 12 kašika šećera 9 kašika mlevene plazme 3 kašike brašna 1 kašika kakaoa 1 kašičica praška za pecivo Za fil:
12 žumanaca 200 g šećera 2 pudinga sa ukusom karamele 7 dcl mleka 200 g mlevenog plazma keksa 250 g putera ili margarina 200 g Milka čokolade sa ukusom karamele Za fil 2:
200 g šlag krema u prahu 2 dcl mleka Za natapanje kore:
3 dcl čokoladnog mleka Za premazivanje torte:
2 dcl slatke pavlake 150 g čokolade Priprema: Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera dodati 3 kašike mlevene plazme, kašiku brašna, 1 kašiku kakaoa i na vrh kašičice praška za pecivo. Masu staviti u kalup prečnika 26 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180°C 15 minuta. Tako napraviti još dve kore.
Fil 1
U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera dodati 2 pudinga sa ukusom karamele, 2 dcl mleka, dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kada bude mlako dodati 250 g umućenog putera, 200 g otopljene Milka čokolade sa ukusom karamele i 200 g mlevene plazme.
Fil 2
Umutiti 200 g šlag krema sa 2 dcl mleka.
Filovati tortu. Na tacnu staviti 1 koru, natopiti sa čokoladnim mlekom, premazati sa ½ prvog fila i ½ drugog fila, zatim kora natopljena mlekom, pa ostatak dva fila. U posudu staviti 2 dcl slatke pavlake, 150 g čokolade i kuvati na pari (ne sme da provri) dok se čokolada ne istopi.
Dobro ohladiti i umutiti mikserom. Sa ovom kremom premazati po vrhu i okolo tortu. Tortu ukrasiti sa ružicama od šlaga.
Rodjendanska torta za devojčice Devojčice su veoma maštovita i romantična bića, stoga priprema prave poslastice za njih neće biti samo događaj dana nego će to pamtiti jako dugo kao veoma prijatno iznenađenje.
Najukusnije poslastice sa jaffa i plazma keksom
Mali princ torta
Sastojci: 2 biskvita (kore) Krema za glazuru 1 šoljica mlevenog keksa 1 šoljica smeđeg šećera 5 mini korneta 5 velikih korneta Priprema: Pripremite smesu za biskvit kako to inače radite. Smesu podelite u dva pleha, jedna neka bude tako da ima 4 jednake stranice. Kada je biskvit pečen ostavite ga da se ohladi. Uzmite tanjir koji će vam služiti kao šablon i isecite jedan veći i jedan manji okrugli deo od biskvita.
Četvrtast biskvit neka ostane tako kako je. Pripremite kremu po želji. Na podlogu prvo stavite četvrtast biskvit i premažite kremom, a na njega manji okrugli biskvit i isto premažite kremom (filom). Na vrh stavite manji kornet i u njega naopako veći kornet.
Podlogu premažite takođe ostatkom kreme i okolo složite male kornete u koje ste stavili veće. Celu tortu pospite usitnjenim keksom i smeđim šećerom. Možete koristiti sitan keks kao dodatnu dekoraciju kao i krem u boji.
Rođendanska torta za dečake Svaki dečak je istraživač, radoznao i gleda u pravcu lopte. Dok ne odraste. Zato im dok su još mali napravite rođendansku tortu u obliku lopte. Oduševićete svog mališana izgledom i voćnim ukusom ovog slatkiša.
Torta lopta s jagodama
Sastojci: Kora:
6 jaja 200 g šećera 150 g brašna ½ praška za pecivo 4 kašike mleka Fil:
3 žumanca 3 kašike šećera 2 dcl mleka 5 kašika vode 2 vanilin šećera 6-7 kašika gustina 7 dcl mleka 1 margarin (250 g) ili maslac 150 g šećera u prahu 500 g jagoda (opranih i isečenih na komadiće) Priprema: Kora:
Odvojiti belanca i žumanca. Miksati žumanca sa šećerom dok ne postanu penasti pa postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mleko. Belanca izlupati u čvrst sneg pa ih lagano umutiti kutlačom u smesu od žumanaca.
Razmazati smesu na veliki pleh na papir za pečenje i peći na 180°C 30 minuta. S ohlađene kore skinuti papir za pečenje pa je iseći na kocke veličine 1,5×1,5 cm. Jedan deo kore iseći u obliku kruga veličine posude u kojoj ćete praviti loptu.
Fil:
Izmiksati žumanca, šećer, vanilin šećer pa postepeno dodati gustin i 2 dcl mleka. Kuvati u loncu na pari 7 dcl mleka pa uliti u njega smesu od žumanaca i gustina. Kuvati mešajući dok se ne zgusne (15tak minuta). Ohladiti fil i dodati margarin sa šećerom u prahu.
U veću okruglu zdelu koju treba obložiti prijanjajućom providnom folijom, slagati u slojevima nejednako i naizmenično komadiće kore, fila i jagoda. Sve lagano pritisnuti rukama da se istisne vazduh. Na kraju treba biti sloj kora u obliku kockica ili kora u obliku kruga.
Ohladiti tortu preko noći u frižideru. Istresti je pažljivo na tanjir za torte i ukrasiti šlagom i jestivim bojama za kolače.
Rođendanska torta za decu Mališani će se obradovati rodjendanskoj torti isto koliko i samom rođendanu. Zato budite maštoviti i kreativni, trud će se itekako isplatiti.
Sunđer Bob torta
Sastojci: 350 ml gaziranog soka sa ukusom narandže 350 g šećera u prahu 4 jaja 200 g čokolade 1200 g mlevenog keksa 500 g margarina 200 g mlevenih oraha Braon boja u prahu Margarin za premazivanje Fondan Priprema: Šećer, jaja i margarin izmiksati. Dodati rendanu čokoladu, mleveni keks i orahe. Sipati sok i dobro promešati da se sve sjedini. Staviti smesu na tacnu i oblikovati tortu da gornji deo glave bude 23 cm a donji deo gde su pantalone 19 cm.
Na torti napraviti udubljenja. Tortu premazati u tankom sloju sa margarinom ili džemom od kajsija. Razvući žuti fondan debljine oko 4-5 mm i prebaciti preko torte. Pritisnuti fondan da se lepo zalepi za tortu, naročito na delovima gde su udubljenja.
Iseći višak fondana, a onda fondan podvući malo pod tortu. Od belog fondana iseći traku širine 4 cm i staviti je u nastavak žutog. Braon fondan staviti preko belog i pokriti ostatak donjeg dela torte. Višak fondana iseći i takođe ostatak podvući pod tortu.
Napraviti belu kragnu od košulje i crvenu kravatu. Oči napraviti tako da beli krug bude oko 5 cm a onda srazmerno manji plavi i crni krug. Oči zalepiti sa malo vode. Napraviti nos, usta, ruke i noge. Sve delove lepiti sa četkicom i malo vode. Sa suvom četkicom i braon bojom u prahu osenčiti udubljenja u torti.
Tortu ostaviti u frižideru do služenja.
Rođendanske torte koje se ne peku Kada je u pitanju rođendanska torta nekada je toliko vremena potrebno oko organizacije samog rođendana da torta mora biti brza odnosno ona koja se ne peče, a pri tome i veoma ukusna. Pred vama je recept dečije rođendanske torte bez pečenja.
Nepečena torta sa keksom
Sastojci: Keks deo:
6 belanaca 6 kašika šećera 300 g keksa Krem I i II:
6 žumanaca 6 kašika šećera 500 ml slatke pavlake 200 g čokolade 5 kašika mleka 1 kašika ulja 1 čep ekstrakta ruma 1 želatin (10 g) 5 kašika vode Šlag za dekoraciju Priprema: Ako stavljate „živa“ belanca onda ih penasto umutite sa šećerom i kada se dobije jak šne postepeno dodajite mleveni keks i mešajte. Smesa treba da bude gusta. Ako nećete da radite sa „živim“ belancima onda ih ulupajte sa šećerom, pa stavite na paru da se pasterizuju. Ne treba da provri nego da bude vrelo.
Isto dodajite keks uz mešanje. Obložite kalup sa prijanjajućom folijom, posebno dno a posebno ivice. Stavite smesu pa je rasporedite. Treba da vam bude debljine 1-1,5 cm. Ostavite u frižider.
Ulupajte žumanca sa šećerom pa stavite na paru da se kuvaju. Kada se šećer otopi kuvajte još 10 minuta pa sklonite. Ostavite da se skroz ohladi i stegne. Ulupati slatku pavlaku pa dodati čep ruma. Smesi dodajte ohlađena žumanca i ulupajte.
Želatin stavite sa 5 kašika vode da nabubri. Kada nabubri stavite na vatru da se otopi, neka vas ne brine što je gust. Mešajte, kada vidite na kašiki da nema sitnih mrvica želatina, otopljen je. Nikako ne sme da vam provri. Dodajte ga prethodnoj smesi uz mućenje preko žice od miksera da se odmah muti.
Na keks koru nanesite pola krema. Otopite čokoladu sa uljem i mlekom pa dodajte preostalom kremu za mućenje. Taj krem nanesite na žuti krem. Sve zajedno stavite u zamrzvač na 2h. Izvadite pa poskidajte foliju. Presecite tačno po sredini.
Okrenite jedan deo naopako i spojite dva čokoladna dela, tako ćete dobiti keks koru, žuti krem, deblji sloj čokolada krema, žuti krem pa keks deo.
Dekoracija po želji.
Poslastice koje se ne peku
Lagana torta za rođendan Još jedna u nizu rođendanskih torta za brzo i lagano spremanje. Uživajte u ovoj torti za rođendan.
Rafaelo torta
Sastojci: Kore:
8 belanaca 12 kašika šećera 140 g kokosa 2 kašike brašna 1 prašak za pecivo Žuti fil:
1 l mleka 8 žumanaca 200 g šećera 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake 2 kašike brašna 2 vanilin šećera 250 g margarina 40 g šlaga u prahu 60 g mleka u prahu Fil od jagode:
500 g jagoda 200 g šećera 2 pudinga od jagode 250 ml vode Dekoracija:
Šlag Kokos Jagode Čokolada Priprema: Kora od kokosa
4 belanca umutite u čvrsti sneg, nastavite postepeno dodavati 6 kašika šećera. 1 kašiku brašna pomešati sa ½ praška za pecivo i sa 70 g kokosa. Dodajte belanca i sve sjedinite. U kalup staviti masni papir i izliti pripremljenu smesu. Staviti koru da se peče na 180°C oko 20 minuta. Ponoviti postupak sa drugom korom.
Žuti fil
Žumanca, puding od slatke pavlake, brašno, šećer i vanilin šećer izmešati sa malo mleka, ostatak mleka staviti da se kuva. Kada mleko provri dodajte pripremljene sastojke i kuvajte na srednjoj vatri. Ostavite fil da se ohladi. Prekrijte ga providnom folijom da se ne uhvati korica.
Margarin sobne temperature izmešajte sa šlagom u prahu. Margarin spojite sa ohlađenim filom. Dodati mleko u prahu i sve dobro sjediniti. Bilo bi dobro fil držati u frižideru barem 1h pre mazanja, da bi se stegao.
Fil od jagoda
Jagode izmiksajte u blenderu. Puding od jagode, 4 kašike šećera i malo vode izmešati. Ostatak šećera i vode dodati u jagode i kuvati oko 5 minuta. U kuvane jagode dodajte pripremljeni puding i vratite na vatru da se još malo skuva. Sa vrućim filom počnite slaganje torte.
Slaganje torte
Kora, pola vrućeg fila od jagoda. Na drugu tacnu stavite drugu koru i ostatak fila od jagoda. Kore sa filom stavite u zamrzivač na 10ak minuta. Na prvu koru stavite 8 kašika žutog fila. Na žuti fil postavite drugu pripremljenu koru koju isto premažete sa žutim filom.
Dekoracija po izboru.
Rođendanska torta – ukrasi za svaku priliku Prestavljamo vam tutorijal za čokoladnu dekoraciju kojom možete ukrasiti bilo koju vašu omiljenu tortu. Jednostavno, lako i prelepo.
Tutorijal za čokoladnu dekoraciju
Sastojci: Pink ganache:
150 ml slatke pavlake 300 g bele čokolade Pink gel boja Dekoracija:
100 g crne čokolade Razne perlice za deserte Čokolada za prelivanje:
100 g crne čokolade 1 kašika ulja Priprema: Napravite tortu po želji i ohladite.
Pink ganach:
Zagrejte pavlaku ali da ne provri. Dodajte gel boju i promešajte a onda prelijte izlomljenu belu čokoladu, ostavite 3 minuta, pa mešajte dok se čokolada na otopi i sjedini sa pavlakom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prebacite u frižider na 1h.
Kada se ganach ohladio, izvadite iz frižidera i mikserom umutite. Premažite tortu sa svih strana i vratite u frižider na hlađenje. Nekoliko jagoda umočite u ganach i pospite perlicama pa vratite u frižider na hlađenje.
Crnu čokoladu istopite u mikrotalasnoj a zatim je na papir za pečenje izlijte i kašikom razmažite. Odmah pospite jestivim perlicama i ostavite da se čokolada stegne.
Čokoladu za prelivanje torte otopite sa uljem. Deo sipajte u poslastičarsku kesu a ostatak izlijte na gornji deo torte i razmažite. Poslastičarskoj kesi isecite vrh i sa gornje strane istiskujte linije tako da one cure niz tortu. Količina čokolade određuje da li će one biti duže ili kraće.
Čokoladnu dekoraciju skinite sa papira i izlomite. Dok se čokolada na torti još nije stegla, valjalo bi da svu dekoraciju namestite na željeno mesto. Pored te dekoracije stavite jagode, macaronse i 3 pupoljka ruže.
https://www.youtube.com/watch?v=MAYG4VuJUeU
Rođendanska torta – ukrasi za dečiju tortu Svaka devojčica mašta da bude kao Barbika. Ako vašoj princezi za rođendan poklonite jestivu haljinicu sa omiljene lutke, sreći neće biti kraja. Sva je mudrost u ukrašavanju ove torte, zato samo lagano i kreativno.
Barbie torta
Sastojci: Kora:
5-6 jaja 5-6 kašika šećera 1 dcl ulja 5-6 kašika brašna Fil:
4 žumanca 200 g šećera 1-2 kašike brašna ½ l mleka 250 g mlevenih oraha 100 g čokolade za kuvanje 250 g margarina Za ukrašavanje:
½ l slatke pavlake 1 kremfiks Prehrambene boje po želji Priprema: Kora:
Izmutite penasto jaja sa šećerom. U smesu dodati ulje. Lagano umešati brašno. Pecite u plehu na papiru za pečenje srednje veličine na 180°C. Kada se kora ohladi isecite je na kocke.
Fil:
Žumance i šećer penasto umutite i dodajte brašno i malo mleka. Smesu ukuvajte u mleko i mešajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. U još vruć fil umešati čokoladu za kuvanje i orahe. Ostavite da se ohladi. Margarin penasto umutite te ga dodajte u ohlađeni fil.
U fil pažljivo umešajte kocke kore (nemojte previše gnječiti).
Oblikovanje torte:
U kalup obložen alu folijom istresite fil, poravnajte i malo pritisnite te ostavite da se potpuno ohladi. Istresite fil iz kalupa na tacnu na kojoj ćete servirati tortu i skinite alu foliju. Dobili ste Barbikinu „suknju“ naravno uz male korekcije. Kako bi Barbika imala tanak struk, nožem stanjite i oblikujte gornji deo suknje.
Tanjim špicastim nožem u sredini „suknje“ napravite rupu u koju ćete staviti Barbiku. Novu Barbiku oslobodite odeće a njene noge do pola bedara zamotajte u prozirnu foliju. Utaknite Barbiku u suknju ali samo do polovine bedara. Gornji deo haljine i struk ćete oblikovati i napraviti od slatke pavlake.
Ukrašavanje:
Umutite slatku pavlaku uz dodatak kremfiksa, ali ne prečvrsto ako ga planirate bojiti. Podelite slatku pavlaku na dva dela (zavisno koliko boja želite) dodajte boju po želji i svaki deo još malo izradite kako bi se boja ujednačila. Slatkom pavlakom oblikujte deo od struka do bedara.
Gornji deo haljine ukrašavajte špricom, nastavkom kojim želite. Možete dodati ogrlicu, narukvicu i sl.sve zavisi o vama i željama vaše princeze.
Brza rođendanska torta Za kraj smo ostavili tortu-kolač koja se brzo pravi, nije previše zahtevna, lagana je, kremasta i može da se posluži kao dodatna poslastica uz glavnu rođendansku tortu.
Grčki sladoled
Sastojci: 8 dcl mleka 120 g šećera 2 dcl mleka 30 g želatina 500 g šlaga 4 dcl mleka 150 g plazma keksa 1 kom.sladoled šumsko voće Priprema: Stavite 8 dcl mleka sa 120 g šećera da prokuva, zatim mleko sklonite sa ringle da se hladi. Posebno razmutite 30 g želatina sa 2 dcl mleka. Spojte želatin sa vrućim mlekom i uz povremeno mešanje ostavite da se fil postepeno ohladi, prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, do gustine kao što ima kiselo mleko.
Posebno umutite 500 g šlaga sa 4 dcl mleka. Spojite šlag sa kremom od želatina i mutite fil mikserom oko 15 minuta dok ne dobijete čvrst krem.
Podelite osnovni krem na tri dela. U jedan stavite 150 g mlevenog plazma keksa i taj deo naspite na dno kalupa obloženog folijom. U drugi deo dodajte jednu kesicu voćnog sladoleda koji ste razmutili u 1 dcl mleka da nema grudvica. Dobro umutite ovaj deo mikserom i naspite ga preko plazma keksa.
Treći deo ostavite beo i naspite ga preko voćnog dela. Ostavite tortu preko noći u frižideru da se dobro ohladi i poslužite.
Nadamo se da ćete probati makar jedan od naših recepata za dečije i rođendanske torte. Mi imamo par favorita. Napišite nam u komentaru koji su vaši. Uživajte.
Tiramisu – 5 recepata kolača od kafe (FOTO+VIDEO

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.