Deca sve češće žrtve pedofila, uglavnom su bliska sa napasnikom

Izvor: Radio 021, 24.Apr.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca sve češće žrtve pedofila, uglavnom su bliska sa napasnikom

Broj prijavljenih slučajeva pedofilije povećava se iz godine u godinu, pokazuju podaci MUP-a.

Slučaj D. R. (65) iz Starih Banovaca, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je u svojoj kući silovao 14-ogodišnju devojčicu i sve to snimao, uznemirio je javnost u Srbiji. Osim što ju je seksualno zlostavljao, sumnja se da je devojčici pretio da će je ubiti ukoliko o napastvovanju ikome išta kaže. On je, prema nezvaničnim informacijama, uhapšen "slučajno", odnosno nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prijave da u kući drži neprijavljeno oružje, piše Politika.

U poslednjih pet godina podneto je 145 prijava zbog krivičnih dela protiv polne slobode na štetu maloletnika. Najviše prijava podneto je zbog nedozvoljenih polnih radnji - 74, a policija je registrovala 15 krivičnih dela obljube nad nemoćnim osobama, od kojim je čak 14 izvršeno nad istom oštećenom.

Beogradska policija podnela je krivične prijave zbog tri krivična dela podvođenja i dva posredovanja u prostiutciji.

Direktorka Instituta za kriminološka istraživanja Ivana Stevanović kaže da policijsku statistiku ipak treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da se dostavljeni podaci odnose samo na broj podnetih krivičnih prijava, a ne i na onaj koji je procesuiran.

"Pitanje je koliko tih prijava "ode" iz policije, o kakvoj je pravoj kvalifikaciji dela reč. Iz iskustva mogu da kažem da ne ostane mnogo od onog što policija napiše u krivičnoj prijavi", kaže ona.

Zajednička karakteristika za maloletnike koji su bili žrtve krivičnih dela protiv polne slobode, prema rečima direktorke Instituta za kriminološka istraživanja je njihova bliskost sa učiniocem. Oni, objašnjava sagovornica Politike, najčešće poznaju počinioca, a nekada je on njihov srodnik ili vanbračni partner njene ili njegove majke.

Ova činjenica je još strašnija kada se uzme u obzir da zbog položaja u porodici ove osobe postaju dugogodišnje žrtve nekoga iz svoje blizine. Nažalost, često se prema žrtvi zbog karakteristika procesa odnosimo kao da je ona kriva zbog onoga što se dogodilo, kaže Stevanović.

"Činjenica je da se oštećena osoba u toku različitih faza postupka ispituje više puta, da zbog toga ima obavezu da svaki put ponavlja i podseća se na ono što joj je se dogodilo. Zbog toga bi trebalo, kada se od njih uzima izjava, biti posebno obazriv. Nažalost, krivična dela protiv polnih sloboda su nešto što je vrlo zastupljeno", objašnjava direktorka Instituta.

Povećanje broja prijava Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" prepoznaje kao rezultat većeg prijavljivanja i prepoznavanja ovakvog oblika nasilja. "Počiniocima ovakvih dela mora da se stane na put. Cilj svih građana i policije treba da bude zaštita dece. Ono što mi možemo da uradimo jeste prevencija i prijava nadležnim organima", navodi Jurić.

Jedan od problema, kaže on, nastaje i kada dođe do prekvalifikacije dela u blaže od onog prvobitnog. "Zbog toga se automatski izriče blaža kazna. Ono što stalno naglašavamo, a što se vidi iz dostavljenih policijskih podataka, jeste da počinioci sve češće koriste internet kao sredstvo izvršenja dela. Prevencija je ključ i zato ulažemo velike napore da svoj deci i njihovim roditeljima pokažemo kako da se zaštite i budu što sigurniji i bezbedniji", objašnjava Jurić.

Govoreći o otvorenom pismu koje je uputila premijerka Ana Brnabić i sudbini inicijative za uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece, Jurić kaže da ne smatra da je to reakcija države, ali jeste reakcija jedne od tri najvažnije osobe u zemlji, o čemu više OVDE. 

Podsetimo, u jednom od poslednjih slučajeva zlostavljanja dece, meštanin Zaječara nagodbom sa Tužilaštvom dobio je godinu dana zatvora, o čemu više OVDE.

Autor: Politika/021

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.