Danas maraton dopunjavanja biografija ličnosti iz SFRJ

Izvor: Radio 021, 29.Nov.2017, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas maraton dopunjavanja biografija ličnosti iz SFRJ

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju danas uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Vikipediji na srpskom jeziku.

Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj verziji Vikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa te institucije.

Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za viki projekte donirati političke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << plakate iz ovog perioda.

Urednici Vikipedije, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se danas kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Vikipediji, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana.

Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na Vikipediji i drugim viki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u viki okruženju, kao i na unapređenju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Archives, Museums) koji srpski organak Zadužbine Vikimedija sprovodi u Srbiji. U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Vikipediji.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Wikipedia poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2017

"Vikimedija Srbije" i Muzej Jugoslavije organizuju danas uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Wikipediji na srpskom jeziku...Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.