Izvor: Radio 021, 04.Apr.2020, 09:19

Dan studenata – sećanje na demonstracije i smrt Žarka Marinovića

Dan studenata, 4. april, obeležava se danas u znak sećanja na demonstracije koje su organizovane 1936. godine i ubijenog studenta Žarka Marinovića.

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu Dan studenata već dve godine obeležava ne samo tokom jednog dana, već tokom cele nedelje kroz projekat "Nedelja studenata".

Dan studenata obeležava se 4. aprila, u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali na taj dan 1936. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Tada je u protestu ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta ubijen 25-godišnji Žarko Marinović, student prava.

Štrajk studenata trajao je od 3. do 28. aprila 1936. godine u Beogradu, a kao rezultat povučena je odluka o zavođenju policije na Univerzitetu, smenjen rektor Vladimir Ćorović i za novog izabran Dragoslav Jovanović.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.