Da li sledi blokiranje svih torent sajtova?

Izvor: Radio 021, 21.Jan.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li sledi blokiranje svih torent sajtova?

The Pirate Bay, najpoznatiji pretraživač torent sajtova, u Irskoj je blokiran još od 2009. godine, kad je na to pristao tamošnji provajder telekomunikacionih usluga, u dogovoru s vlasnicima autorskih prava.

Od tada su njegov primer sledili i ostali operatori, ali internet ponuda servisa za pretraživanje torenata daleko je bogatija od samo jedne stranice, piše portal Mondo.

U Irskoj su 2013. svi veći operatori blokirali i Kickass Torrents, ali je Američko filmsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << udruženje MPA (The Motion Picture Association) nastavilo sa sudskim gonjenjem ostalih ilegalnih distributera zaštićenih autorskih dela.

Tako je sredinom januara irski sud odlučio da blokada mora da se proširi na nekolicinu popularnih torent pretraživača, poput 1337x.io, EZTV.ag, 123movieshub.to, Bmovies.is, putlocker.io, Gowatchfreemovies.to, YTS.am i RARBG.to, objavio je Tehnopolis, pozivajući se na TorrentFreak sajt.

Sud je uvažio argument MPA da navedene stranice krše autorska prava i da postoji dobar razlog za blokiranje pristupa istima. Svi operatori su se složili s odlukom, a reakcija stanovništva se tek očekuje.

Ovo je važna pobeda MPA organizacije, koja bi mogla da se "prelije" i na druge države u Evropi, a u Velikoj Britaniji i Nemačkoj već su primenjeni ovakvi scenariji.

Autor: Mondo

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.