Da li će i u Srbiji keš otići u istoriju?

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će i u Srbiji keš otići u istoriju?

Švedska je zemlja koja će prva u svetu ukinuti keš 24. marta 2023. godine, a može li to da se dogodi i u Srbiji?

Kako piše Radio-televizija Srbije u Srbiji 17 odsto stanovnika nema ni račun u banci, a trećina domaćinstava nema internet.

To što Šveđani imaju najlakši novčanik u Evropi ne znači i da imaju najmanje para. Naime, svaki stanovnik ove skandinavske zemlje ima račun u banci, i gotovo sve plaća karticom.

"Nepotrebna briga o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << keš novcu, da li ćete imati tačan iznos, da li morate da pazite na novčanik, bezbednost je bolja i sve to ide u prilog karticama", ističe Dušan Uzelac sa portala Kamatica.

Mana je mogućnost da neko kontroliše gde i kako trošite novac. Građani Srbije o tome još ne treba da brinu, jer tek 14 odsto stanovništva karticu koristi svakodnevno, a 77 odsto njih jednom nedeljno.

Iako potpuni prelazak na elektronski novac zavisi od razvijenosti ekonomije, prognoze su da će i kod nas gotovina otići u istoriju.

"Samo zato što postoji alternativa tom gotovom novcu on postaje skup jer njegovo upravljanje, distribucija, bezbednost, habanje i sve te stvari je nešto što ga čini manje prihvatljivim od sledeće generacije, a to je elektronski novac", objašnjava Uzelac za RTS.

Korak ka tome je i upravljanje novcem preko Vibera. Naime, Srbija ima najviše korisnika te aplikacije po glavi stanovnika na svetu, i zbog toga će biti prva zemlja u kojoj se platforma neće koristiti samo za poruke i pozive.

Novac koji se čuva na kartici i vidljiv je samo na Internetu doprinosi smanjenju korupcije i sive ekonomije. Tom logikom išla je i indijska vlada te je iz opticaja povukla najveće novčanice koje čine 86 odsto keša u opticaju.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.